2023-02-15 235 瀏覽
好難得今日約咗朋友去中環,知道IFC國際金融中心一向好多嘢食,不過想搵啲特別又fusion d 嘅菜式食,朋友推薦我去到HAKU 試吓佢嘅LONG DINNER MENU ,就連網上傳媒都大推,加上落地玻璃窗直望維港美景,相信喺呢度用餐一定好享受!!!這一個晚市餐有多達10款美食,另+$380 Zero Pairing, 如+$750就有Wine Pairing, 我哋就比較鍾意飲 Wine,所以揀咗+$750享受埋估唔到成個用餐時間around 2-3hours,一邊食一邊享受真係唔覺,仲好enjoy添,當然食物質素係非常高,而且服務態度係超好,每一款菜式都目不暇給,最記得以下幾款wine & 菜式,必定要同大家分享吓!!!食Appetizer前先飲一款清香果味的🥂 Ernest Champange Remy Blanc de Noirs Grand Cru N.V. Brut, 清清地甜甜地味道唔錯去食日本菜我一定會食海膽, 呢一款UNI TOAST - 是木炭麵包承載着滿滿鮮味的海膽, 又脆又鮮甜SQUID - 係採用日本九州火箭魷魚,有咀嚼感而彈牙,再配上經過慢煮再配上日式忌廉

SQUID - 係採用日本九州火箭魷魚,有咀嚼感而彈牙,再配上經過慢煮再配上日式忌廉菠菜汁,經過炭烤而成

有蘋果及果味香濃的🥂 Muscadet Sevre et Maine Clisson 2018,都係我最鍾意嘅果香味
KING CRAB - 是採用挪威的KING CRAB,烤箱烤焗過的醬汁是用上忌廉,茴香及龍蝦油製成,難怪鮮味十足,爽口又彈牙

主菜的20 Hours Kagoshima Pork是來自鹿兒島的豬腩肉,經過20小時嘅烹調過程,令豚肉肉質非常腍而入味,半肥瘦口感好正,加上外皮的焦香,多層次嘅享受,另外有一些蘿蔔片可以解油膩,好清爽

接着就係呢一支5年有鹽味及拖肥味的Wine- 🍷 Blandy's Madeira 5 Year Old Malmsey Dessert可以襯返甜品,甜甜地好醒神

食咗咁豐盛嘅前菜及肉類,要清下口氣
APPLE - 選用清心縣的青蘋果製成,除咗可以消滯解油膩,仲可以清一清口腔嘅氣味

MEDJOOL DATE - 採用巴西咖啡豆Candy,經過冷壓炒合營造雪糕效果,難怪味道好香滑及Creamy,還有旁邊的脆餅有甘大滋的感覺,好特別

#HAKU
地址 : 中環港景街1號國際金融中心4樓4011號舖
@hakuhongkong @cgd_sme_support @luv.tiffany.w
#中環IFC #中環HAKU #中環Finedining #中環多國菜