2016-05-20
朋友是C all star的Fans, 知道偶像在蘭桂芳開了Live house餐廳,更會不時出沒,朋友當然第一時間拉我去試。入到去餐廳燈光好暗,黑色裝修,加上仿生銹鐵通,齒輪做裝飾,好有工業味道。打開餐牌,菜式雖不夠一般西餐廳多,但以酒吧來說,選擇種類也算豐富; 在waiter推介下,我們點了燒乳豬脾同牛肉迷你南瓜意大利飯。豬脾和飯都是即叫即焗,在等食時間中,朋友帶領住我周圍影……等左一陣,豬脾出場,靚仔waiter見我地相鏡先食,好貼心將原隻脾上枱,等我地影完相後再切件。聽靚仔Waiter講,隻脾來自2個月大的越南BB豬,保證肉質夠嫩。食落雖然無大豬般肉地咁厚,但肉質真幾嫩幾香,加上薄脆的外皮,無得輸,唔使點汁都好食。第二道是南瓜飯,用原只南瓜做盛器一齊焗,令飯帶有少少南瓜甜味外,亦有存温效果。意大利飯的汁雖濃,但口味較清,沒有多餘醬料味,卻有菇菌香,飯內有牛肉粒同菇粒。重口味朋友兼不夠咸,而我則覺剛剛好, 口味真係各有所好。來老蘭,要飲返杯, 除啤酒外,餐廳有多款cocktail,我們叫了C all star,同蘋果梨酒。C all star用鮮楊桃調製,甜甜的,果味濃,聽聞是根
燒乳豬脾
牛肉迷你南瓜意大利飯
C all star用鮮楊桃調製,甜甜的,果味濃,聽聞是根據C all star本尊口味調配。雖然我非C all Fans,但這杯C all star唔錯。
C all star
蘋果梨cocktail