2021-04-16 311 瀏覽
蝦麵是近日好想食的東西,做好功課去光顧此蝦麵店,價錢略貴,同區用這個價,甚至低一點,都找到好多美食。首先唔講食物,店員零招呼,無一個有笑容餐枱上只有筷子、一樽水、一個安心出行填寫表,就係無杯,要叫人才拿來,所有調味料及牙簽都無。餐紙都係叫人才拿來。需要有小小服務的食客要注意這一點。到食物,我點了辣味蝦湯底、蝦肉四寶參參,湯底唔夠濃,味道不是星馬那個,可能抵港後迎合香港人口味而改,但我不喜歡,蝦肉失望,彈牙感欠奉,視覺上看似半干蝦,四寶,魚蛋硬、貢丸一般、墨魚丸同魚蛋分唔到、魚腐尚可以。麵底係參參,油麵+米粉,油麵徧硬無彈性,米粉尚可以。若要回味星馬的蝦麵,可以不來,若要食個比較貴價麵,鄰近的日本拉麵店的食物相比之下,超值之選。
辣味蝦湯底蝦肉四寶參參
2021-04-16