2024-12-14
知道佢嗰度啲早餐唔係咁多人,特登帶個老友邀請佢今朝去食早餐。11點去到,全間餐廳得兩張枱坐咗人。喺門口等咗2分鐘鬆啲,都冇人出嚟接待,終於行入去搵到個着西裝嘅職員話俾佢知兩位。咁佢問我哋喜歡坐邊度,咁我哋就選擇咗一張喺玻璃邊嘅枱;但係好搞笑!我哋都未坐低,佢就話12:15要還枱因為有人訂咗枱。我心諗,全個餐廳都冇人;連埋我哋得三台客,為什麼呢張枱必須要12:15還枱?不過唔想打擾自己嘅brunch 心情,唔同佢計較,照坐低諗住自己鍾意坐到幾點就幾點囉。你都冇客!食物方面 = 老友叫咗個港式早餐,有沙嗲牛肉出前一丁加菠蘿包。沙嗲牛肉唔識形容,唔好食總之。出前一丁就仲衰!唔明個五星級廚師識唔識煮公仔麵?超級多水全碗面冇一丁味!另外唔知佢哋個廚房係咪好遠?啲嘢嚟到全部都凍凍地。我叫咗火腿蛋冇乜驚喜,跟嘅多士亦都是凍的。加咗個Butter milk pancake,呢個都麻麻哋唔識評分。食到12:10咁上下發覺好大油煙味,原來basement開自助餐,唔知喺度煮乜嘢超級大油煙!終於12:20埋單走人,早前坐喺度食早餐嗰兩張枱都走咗。亦都唔見有乜嘢人係訂咗位我哋張枱必須要還!全個場亦都係空的。所
我叫咗火腿蛋冇乜驚喜,跟嘅多士亦都是凍的。
終於12:20埋單走人,早前坐喺度食早餐嗰兩張枱都走咗。亦都唔見有乜嘢人係訂咗位我哋張枱必須要還!全個場亦都係空的。所以香港人唔留港消費都係有原因的。