2022-06-18 149 瀏覽
聖誕節後有幾日假期,入咗去大嶼山心經簡林。回程行過一張超吸引嘅poster, 一碗脹卜卜的天婦羅丼,簡直睇到流晒口水🤤🤤🤤。所以我哋決定嗰晚唔煮飯,排隊入去食。排隊嘅時候, 透過玻璃窗睇到入邊嘅情況,見到工作人員「畢」飯,個碗公好大好深,「咁咪裝到好多飯」🤔我當時仲諗….等咗陣,店內座位細,枱窄都預咗。我哋叫咗兩個set。 江戶前天好丼和上天丼。食物到時,有些失落,首先個丼冇滿滿、脹卜卜嘅感覺。天婦羅不是炸到金黃色,係偏深色的,好似落咗豉油咁。吸引程度開始下降⋯⋯以為好大碗嘅飯,原來入邊係好淺😅。最後擺落口,炸醬比想像中厚,脆得嚟但唔好食,蝦過熟,完全食唔到蝦味…..諗住好好醜醜都食埋佢,唔好嘥嘢。飽就飽,但今餐只係填滿個肚,沒有享受過程。其實事隔半年,睇返啲相,只記得唔好食,分不出邊一個套餐係江戶前天丼、邊一個係上天丼了😑

2021-12-27
5 分鐘 (堂食)