2022-05-10
今晚諗住食韓國菜,見附近有這間餐廳,就是一下。嗌咗三樣都好正路嘅食物,包括溫泉蛋·牛肉·珍珠飯、韓式泡菜海鮮炒年糕、海鮮香蔥煎餅。諗住正正常常冇咩機會出錯,點知三樣餸裏面有兩樣都唔係好滿意。第一個就係石頭鍋飯,外賣都預咗佢冇飯焦,呢個都可以接受,但圖文不符,原來張圖上面有埋菠菜芽菜同泡菜,點知一打開只係得牛肉,一堆蔥粒,同蘿蔔粒,睇返以前啲食評,原來都有人經歷同我一樣嘅嘢。似乎真係偷工減料喎。而醬汁唔係傳統嘅韓式辣醬,而係啲酸甜醬,簡單來講所有飯盒裏面嘅嘢都冇味包括有牛肉。要靠撈汁先至加咗啲味。牛肉比較多肥膏,唔係好食得落口。另外就係海鮮香蔥煎餅,個盒仔大,點知裏面打開好細,而且個餅好厚身。我印象中煎餅唔係應該薄薄嘅咩⋯⋯又唔脆,裏面好濕,好多粉團,而且都冇乜味道。又去靠點汁。最覺得接受到就係韓式泡菜海鮮炒年糕,泡菜同海鮮嘅份量都算多。味道都算係最正常嘅。總括嚟講價錢佢唔算好平,性價比好低,即使想食韓國嘢,都唔會推介。