2020-01-11
這間食店真係令我好失望。之前成日都在雜誌做宣傳。所以一直都想試一次。其實我在同一樓層都見到令一間中菜廳。都考慮了一陣子。因為佢哋都有做套餐。價錢都唔算貴。鮑叄翅肚Vs小籠包。最後選擇了後者。係因為怕隔離會唔夠食和要加錢食其他貴價野。但其實如果經過今次。下次我都想試吓令一間。講返用餐經歷:一開始姐姐會問你飲咩茶,之後沖咗一壺茶比你。這個很好。唔需要次次都叫職員加茶。飲多與少又可以自己決定。這個小籠包應該係新出產品,但因為真係太貴。最後都無點選。但用餐完之後。我係慶幸自己無點選的⋯今次我哋點選了以下菜式:兩個人其實是否算多呢?我只可以講我哋真係剛剛好食曬了。我都老實講。今次用餐食物質素係差啲。雞絲粉皮那些醬味道好怪的。開頭見佢哋有那麼多醬勁開心。但那些醬其實唔係麻醬係沙律醬。理論上係可以嘅。但真係迎合唔到香港人的口味囉。總之就好怪。那些小籠包一點都無肉汁。都算好食。但又唔係電視廣告那種難忘感覺。但價錢唔算貴就當去咗普通茶樓飲茶食的點心。但其實燒賣就有點驚喜。肉汁勁多。好似食緊小籠包一樣。真係超奇怪和搞笑。兩個掉轉做法就最完美。所以下次建議大家試食燒賣。小籠包都可以一試。但點最平試食就可以了
今次我哋點選了以下菜式:
那些小籠包一點都無肉汁。都算好食。但又唔係電視廣告那種難忘感覺。但價錢唔算貴就當去咗普通茶樓飲茶食的點心。但其實燒賣就有點驚喜。肉汁勁多。好似食緊小籠包一樣。真係超奇怪和搞笑。兩個掉轉做法就最完美。所以下次建議大家試食燒賣。小籠包都可以一試。但點最平試食就可以了。
那個蟹醬西蘭花都很失望。先唔好講蟹醬唔夠的問題。最大問題係那些西蘭花很老。根本唔好食。本身食材差。醬料幾好。炒功幾好都無用㗎⋯⋯
本來點選了黃金虾。但姐姐話沒有貨。所以選擇了甜酸骨。成餐飯最好食就係這個啦。
現在想起好彩有點這個。唔係都唔知食咗咩。老實講唔會再去。因為真係太普通。但這間餐廳都有點好的地方就係坐的舒服位置很大。最後有個溫緊提示,這裡的奶茶應該係用茶包唔係手沖絲襪。如果要好濃茶香味奶茶的食客。應該會很失望了。