2017-11-25
陪外國朋友上山頂觀光,佢哋話想食吓啲傳統香港美食,於是就搵咗間有呢啲食物嘅茶餐廳試吓。茶餐廳面積不大,但食客很多,攞咗號碼之後都要輪候十五分鐘左右,我估可能觀光客都喜歡食吓香港嘅傳統美食, 所以咁多人等位喇!呢度啲服務非常差,叫人落單都等咗好耐,個個侍應行過都當睇你唔到, 攞杯水都要問幾次!爆棚焗豬扒飯餐牌張圖好靚,又話係佢哋嘅招牌菜。 點知個猪扒飯到咗,同張圖完全唔同, 又一次圖片只供參考嘅例證。唔緊要喇,樣唔靚但好食都ok!點知味道只是非常一般,連連鎖快餐店嘅豬扒飯都好食過呢度。十三么星洲炒米唔知點解叫做十三么?我嘅理解係材料樣樣都有啲咁解,點知碟星洲炒米嚟到,完全唔係我嘅想像。蝦仔得三隻, 少少蛋絲、少少韭黃, 一啲咖哩味都冇,完全唔係星洲炒米嗰回事。夠鑊氣乾炒牛河呢碟比較正常,雖然唔係食肆標榜嘅夠鑊氣, 只係有鑊氣,但都ok嘅 。不過牛肉就少啲,但味道都算唔錯。懷舊西多士個樣幾靚,炸到金黃色,可惜切開裏面蛋漿浸唔透,正一係好睇唔好食。呢間食肆,食物水準非常一般,價錢唔平,服務水準差,下次嚟山頂一定唔會揀佢。
爆棚焗豬扒飯
十三么星洲炒米