2010-11-18
好久不見的朋友即興約食飯,記得有人提過上環皇后街的ABC好味非常,再上openrice一看好評如潮,即時打電話book枱。早知道是熟食中心大排檔格局,見大圍如此不計較裝潢,對食物的期望自然份外高。路痴如我一如往常盪失路,即使有google map的printout加上iPhone的GPS,仍然可以去錯上環街市。最後抵步皇后街熟食中心,朋友已安然入坐。拿起餐牌,首先留意到的是沒有crème burlee(哎呀,點解會咁架),比目魚又售罄,點解呀,七點半咋喎。最後點了兩客忌廉湯、三文魚子蟹肉雲吞、黑松露菌鵝肝醬及西班牙燒乳豬。沒有香濃南瓜湯,又打了個折扣。講唔出忌廉湯跟茶餐廳常餐的有咩分別,最慘係呢度係a la carte(@$28)都咁o既質素,為免嘥quota,一半都飲唔到就叫人收走。三文魚子蟹肉雲吞中的魚子味道ok亦夠大粒(不過呢個都係批發買返來,好少唔ok),但個燒汁亦無甚特別,雲吞中有蟹肉嗎?真係食唔出。都是我的錯!沒有留意黑松露菌鵝肝醬的鵝肝不是pan-fry那種,冷鵝肝入口的感覺就像一pat冷冷的肥豬肉,吃不出黑松露菌的獨特澀味,食完又沒有優質鵝肝醬的餘韻,胃納卻用咗一半有多
都是我的錯!沒有留意黑松露菌鵝肝醬的鵝肝不是pan-fry那種,冷鵝肝入口的感覺就像一pat冷冷的肥豬肉,吃不出黑松露菌的獨特澀味,食完又沒有優質鵝肝醬的餘韻,胃納卻用咗一半有多,慘不忍睹。
西班牙燒乳豬係整餐飯最好的一道菜,汁的味道一般,皮脆肉嫩是真的,不過肥膏多了點,反而伴碟的薯蓉更好味;加上其時胃納已滿,吃第一件尚可, 第二件已感到太飽不甚享受。
服務還好,加水很勤,又殷勤介紹餸菜,不過如此的食物質素,加上地點的不便,算不上物有所值,害我對吃甜品的興趣都沒了。朋友老說要請客,你話我衰都係咁話:下次嚟餐勁好味超開心的你先請吧,唔係特別好食的AA好D,心安理得。