2020-05-25
昨晚經過深水埗,諗唔到食咩好,於是在街上隨意選了一間餐廳,眼見這間餐廳的裝修也很新,應該是新開,而且在openrice上並沒有任何食評,所以相信是新開,於是入去一試。入到去看到餐牌,選擇不多,點了一個手打撈麵、海鮮炒手打麵、蝦醬蝦米炒通菜。但當上枱後,完全失望。首先,這間餐廳主打印尼菜,但用的碗碟卻是大排檔般的公雞碗碟。兩個麵上枱後,個麵嘅份量少到好似一個街邊印尼撈麵咁。咁我點了一個手打撈麵,份量少我都算講得通,但係佢個餐牌係寫「手打撈麵」,咁俾我嘅感覺啲麵身應該會係類似拉麵咁,點知竟然係即食麵,而且仲要係最cheap嗰種印撈(並唔係營多),食落去唔好食。另外到海鮮炒手打麵,食落去唔似炒,似就咁落豉油撈多啲,份量又係少,我諗佢嘅份量係一般茶餐廳炒麵份量嘅3份1,但價錢又同茶餐廳一樣。到蝦醬蝦米炒通菜,碟茶係有少少蝦醬味,但一粒蝦米都見唔到。整體來說,這間餐廳唔好食、選擇少、味道普通、價錢偏貴(同樣食物相比), 希望間餐廳會改善。
到蝦醬蝦米炒通菜,碟茶係有少少蝦醬味,但一粒蝦米都見唔到。