2022-10-17 281 瀏覽
天氣涼咗緊係要打邊爐咁就搵咗間一路都想試嘅火鍋店睇到Openrice咁多好評 個個都放咁多靚相 又有廣告賣過 講到咁吸引就試一試佢一入到嚟 係好有本土特色嘅裝潢侍應安排咗卡位我哋坐一開始都好興奮點嘢食聽侍應姐姐介紹點咗個冬甫美人鍋 話好足料 仲可以食前飲埋個湯點完就閒聊一陣都好快上咗個鍋一嚟見到半隻雞好細隻 鍋裡面D料都唔算多 亦都無賣相可言所以侍應哥哥問洗唔洗影相先 我哋都異口同聲話唔洗了侍應哥哥見狀就拎起較剪將雞剪件 佢用短身較剪 隻手係差點要掂到隻雞然後佢一路剪 我一路心諗點解隻雞得骨咁慘剪完後 D嘢食上得七七八八 ((D嘢食無一碟係擺得靚 (唔係重點))但個爐依然唔滾 而D海鮮肉類就一直喺度’’攤熱’’ <即係一嚟個湯係無處理過 唔知喺廚房擺咗幾耐>之後仲見到枱面有隻小強bb (侍應聽到即刻走開) 咁我哋處理完佢就算雖然個人都滾滾地 但個湯滾咗嘅時候都跟’’教學’’ 飲啖湯先 點知啖湯無雞味無冬瓜味有鹽味好啦唔飲喇 食舊雞 無肉點食.. 成餐飯不停牆邊、枱面、地下都有小強bb行過好啦唔食唔飲個湯底 食吓料羊肉豬肉 係
天氣涼咗緊係要打邊爐

所以侍應哥哥問洗唔洗影相先 我哋都異口同聲話唔洗了

然後佢一路剪 我一路心諗點解隻雞得骨咁慘
但個爐依然唔滾 而D海鮮肉類就一直喺度’’攤熱’’
<即係一嚟個湯係無處理過 唔知喺廚房擺咗幾耐>
之後仲見到枱面有隻小強bb (侍應聽到即刻走開)
咁我哋處理完佢就算
點知啖湯無雞味無冬瓜味有鹽味

好啦唔飲喇 食舊雞 無肉點食..
成餐飯不停牆邊、枱面、地下都有小強bb行過
好啦唔食唔飲個湯底 食吓料
羊肉豬肉 係un到咬唔開 唔明點解有人話好食
定係咁啱黑仔遇到食材差
節錄部份食咗嘅嘢
講D正常 (唔計現成丸&菜類)
鱔片、鴛鴦蚌、手打鵝肝墨丸都算正常okay
老友鬼鬼無乜黑松露味、唔知食緊乜咁
蝦丸偏硬
蟶子 - 不太新鮮
煎午餐肉柴到爆

蜂巢豆腐難食(因為湯底) 好似拖過水咁

諗住收工食餐好
3人$15XX (無飲酒水)
侍應長期浮雲狀態 拎嘢嚟同收嘢走都叫客人幫佢接/遞(其實順手ok 但開聲感覺就差)
個湯每落到3分2都要拿拿林唔問就倒湯落去 長期要去到5分4
重點係嘢食已經麻麻地 個煲仲要俾侍應搞到長期唔滾 (後尾兩次都截到 但姐姐都倒咗少少湯落去)
真係 無. 下. 次.
冬甫美人鍋