2018-12-08 1197 瀏覽
之前上網睇到有人介紹話係好傳統風味嘅麵檔,於是同朋友慕名而來,點知食到一肚氣,以現今香港嘅物價,35蚊一碗雲吞麵,絕對一啲都唔平,但係諗住如果係用心製作嘅嘢唔可以用錢去衡量,我叫咗碗牛根腩河粉, 我朋友上網聽到豉油撈麵最出名,於是決定叫,所以問佢可唔可以叫雲吞豉油撈麵,點知煮麵嗰個男人好冇禮貌咁回應: 要豉油就冇雲吞,要雲吞就冇豉油!跟住就轉身繼續做嘢,我哋兩個我當堂呆咗一呆, 我哋明明見到佢牆上既餐牌,粉面同撈面都有寫單拼同雙拼嘅價錢,所以先有誤會諗住叫雲吞豉油雙拼撈麵啫,明明餐牌有寫雙拼顧客好自然就會叫,我同我朋友由坐低到叫嘢食都係保持有禮貌嘅態度,但係作為服務性行業既你地,即使作為職員也好,老闆也好,咁樣係唔係對顧客應有既態度呢? 我朋友照叫咗豉油撈麵, 滿面一嚟到會聞到一陣騷味 不過呢啲應該就係人哋讚嘅傳統風味事實佢地係另有用心地用豬油想令到味道更香,不過其實味道只係不過不失,冇咩驚喜,唔難食亦唔覺得特別好食,我嗰碗牛腩河就 得三舊牛腩加一舊牛筋,而且味道一般,淨係食到咸味,2碗麵份量都好少,食完完全唔飽,其實一早預左街邊嘅麵檔你唔可以要求座位好舒服或者招呼好好,呢個價錢同份量真心覺得唔係好成正比,再加埋對顧客既態度真係好需要改善下~