2021-03-24
之前喺OpenRice/其他ig page睇食評都覺得唔錯,就想試下呢間餐廳。見到經eatigo訂枱有單點食品半價優惠所以就嚟試下,睇下係咪食評中所講咁好食。老實講,本身對呢間餐廳期望都幾大。半價優惠要每人嗌一杯正價飲品先有,而加一就以原價計算。我哋今次兩個人埋單$325,比原本平差唔多二百蚊。餐廳環境正正常常,乾淨企理,但呢個價位要同人搭枱坐,感覺唔太好。跟住我哋就嚟睇下食物質素點啦~1. 爆漿日本蟹羔牛角包 $88個牛角包焗過火咗dd,同埋切開冇爆漿效果,不過我見隔離枱有切到爆唒漿咁嘅😂。包體因為吸咗蟹羔醬嘅水份所以唔脆,同埋唔夠牛油香。蟹羔方面,我覺得壽司舖嘅蟹羔比呢個更濃味好食。個包整體一般。喺餐廳堂食正價$88唔多抵。經OpenRice訂takeaway,有七折,但我發現OpenRice上嘅原價唔係$88,係$42,七折後$29就買到。唔知堂食同takeaway嘅分別係咪有蟹籽同冇蟹籽🤔。但我覺得有冇蟹籽都影響不大,蟹籽喺成個包嘅味道入面好似冇乜存在感😂。整體:2. 慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律 $106沙律菜算新鮮,份嚟嚟講,食量正常嘅女仔,淨係食沙律唔食其他嘢嘅話應該係唔夠飽
跟住我哋就嚟睇下食物質素點啦~
1. 爆漿日本蟹羔牛角包 $88
個牛角包焗過火咗dd,同埋切開冇爆漿效果,不過我見隔離枱有切到爆唒漿咁嘅😂。包體因為吸咗蟹羔醬嘅水份所以唔脆,同埋唔夠牛油香。蟹羔方面,我覺得 壽司舖嘅蟹羔比呢個更濃味好食。個包整體一般。喺餐廳堂食正價$88唔多抵。經OpenRice訂takeaway,有七折,但我發現OpenRice上嘅原價唔係$88,係$42,七折後$29就買到。唔知堂食同takeaway嘅分別係咪有蟹籽同冇蟹籽🤔。但我覺得有冇蟹籽都影響不大,蟹籽喺成個包嘅味道入面好似冇乜存在感😂。
整體:[3/5]
2. 慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律 $106
整體:[3/5]
3. 西班牙黑毛豬腩穀物意大利飯 $148
呢個好食!豬腩因為係慢煮所以肉質好嫩滑,就算佢厚切,但食落一啲都唔韌,反而好彈,口感好好。入口充滿油脂香,鹹鹹香香,外層煎過下脆脆地有少少似(中式)燒肉,但又唔會好油膩,食落啖啖肉咁,好滿足🥰。Risotto唔係用傳統嗰隻意大利米,而係用藜麥同生熟薏米,我覺得幾有新意同埋口感都唔錯,但同行友人就唔太中意。個sauce好creamy,我幾中意佢有少少芝士味。
整體:[4/5]
4. 海鹽焦糖咖啡牛角包 $38
出面嗰層粉應該係可可粉溝糖霜,甜過入面嘅咖啡餡。食唔到海鹽焦糖味,咖啡餡係唔甜嘅。⚠️係唔甜,而唔係唔夠甜。味道同預期中有落差,而我個人本身唔太飲濃咖啡,覺得呢個包唔太啱我口味。
整體:[2.5/5]
5. 白桃芝味特飲 $44
大家知唔知直升機嘅擬聲詞係咩?(伏伏伏...)
上層係質感較稀嘅芝士奶泡。面頭嘅玫瑰花幾香,飲每一啖都聞到玫瑰味。個芝士奶蓋嗰part飲落去冇乜味,唔甜,冇奶味,有好淡好淡嘅芝士味,個奶蓋存在感近乎0。本身以為杯嘢飲係甜甜地類似水果茶咁,但飲落去係冇味嘅sparkling water,我當堂打個突😓。我冇向職員投訴,當佢係水咁飲,飲咗大半杯就到底就好甜,甜到飲唔落,估計係一開始冇攪勻到啲糖漿,啲糖漿沉晒底😵。我唔知自己飲緊咩,呀!差啲唔記得講,我係完全飲唔到桃味。唔明點解咁多人推薦,同行友人都覺得難飲。
整體:[1/5]
6. Tiramisu Cheesy $44
呢杯我淨係飲咗兩啖,覺得冇乜特別,奶蓋同上面嗰個差唔多,不過加落咖啡冇咁奇怪。隔離杯手指餅碎(or蛋糕碎),俾你加落杯嘢飲扮到好似食tiramisu咁,個人覺得唔加好過加😓。建議嗌返正常咖啡,好過嗌呢杯。
整體:[2/5]
總括而言,我 可能 或者 有機會 為咗個黑毛豬腩而回頭,但今餐其他嘢,不了😅。