2012-02-05
一向對五代同糖的印象麻麻, 因為我覺得佢D甜品又貴,又唔靚, 令人有"求其"的感覺.年廿八同男朋友行完年宵, 大約12點幾到LA 就諗住去食甜品, 行到去謝斐道, 睇下有咩岩心水的甜品鋪LA, 點不知揾唔到, 惟有去近近地的五代同糖, 店外係企左唔少人, 但係我地二個人好快就有位LA, 搭枱. 我依稀記得之前係openrice 睇過五代同糖GE心太軟係出名GE, 而店內都宣傳心太軟係皇牌甜品, 而我都係一個心太軟迷, 所以無咩點諗就叫心太軟, 有三款雪糕味道可以簡; 雪呢那, 綠茶, 朱古力. 男朋友簡左雪呢那, 我就試下特別D GE 綠茶LA. 等左唔係好耐, 有個侍應拎左二碟心太軟出來, 唔知佢跣手定點LA. 佢好似差D倒漏碟心太軟係我到. 我眼見綠茶雪糕球係到滑動, 十分嘔心呢, 但係男侍應若無其事般走左, . 呢到GE心太軟比我之前係其他甜品店食的心太軟較為簡約單調,UM...令覺得呢碟心太軟更不值它的值錢. 綠茶雪糕: 無綠茶味, 加上佢快速溶化, 十分令人不爽心太軟; 十分細少, 內裡流心效果係幾好GE, 應得一讚. 蛋糕面上面有糖霜裝飾, 總括而言, 我真的不太喜歡呢
綠茶雪糕: 無綠茶味, 加上佢快速溶化, 十分令人不爽
總括而言, 我真的不太喜歡呢到GE心太軟, $40 實在係太貴了.