2019-05-01 394 瀏覽
本人一向都喜歡食越南牛河,在香港行到邊見到越南河都會去試吓。早兩星期行過銅鑼灣見到這店,覺得門面幾特別,上OpenRice check下見到好多comment都係話這是來自加拿大的店,一於入去試吓。因本人在加拿大生活多年,不同省份都能吃到濃郁牛味的湯河。在香港實在搵唔到可以比拼的(申報:在香港食的都是$100以內一碗,超過$100一碗的就未試過。)當天是星期六晚市,店舖六成滿,一家五口,點了 特別牛肉湯河;扎肉湯河; 香茅豬扒飯;香茅雞扒飯;炸春卷 和 鮮蝦芒果米紙卷。食物賣相是可以的(除了炸春卷外)。特別牛肉湯河的份量和配料都足夠,但最重要的湯就大鑊,淡的,失望極了,香港任何一間都俾佢濃郁。香茅豬/雞扒飯,普通,冇香茅味。炸春卷,冇嘢好講,賣相又衰,又幼。整餐晚飯唯一可取的是紙卷。食完離開發現在同一條街有另一間越南店,嗰間鋪頭就滿座,價錢比這店便宜少許。

食物賣相是可以的(除了炸春卷外)。

香茅豬/雞扒飯,普通,冇香茅味。

炸春卷,冇嘢好講,賣相又衰,又幼。

整餐晚飯唯一可取的是紙卷。

2019-04-13