2024-01-06 380 瀏覽
之前路過銅鑼灣見到有間新開嘅甜品店叫「Icegreen 氷舍」主要係食冰🍧😍,我就試咗兩款甜品。一款係D24榴槤飄香刨氷,另一款係石榴王炒氷。講真!兩款我都唔like😓。先講D24榴槤飄香刨氷,榴槤肉味道濃郁,不過佢嘅刨冰係用水做完全冇味,所以非常倚靠榴槤肉嘅甜味,如果你嗰一啖冰冇榴槤肉一齊食⋯⋯咁就只會得水味💧另外碗榴槤冰裏面會仲有鮮奶麻糬,開頭會覺得幾新奇,當你食一啖冰一啖麻糬之後,就會知道兩者非常之唔夾!因為當你食冰嘅溫度係冰凍嘅,就算你個麻糬都係凍,但係點都唔會夠冰凍,所以瞬間好似食咗啲暖嘅嘢咁,再加上麻糬嘅質地、嗰個溫度,就好似一舊痰😨而且嗰一啖麻糬會冇晒味道😑勁淡⋯⋯另外一碗石榴王炒氷,佢嘅刨冰就唔同,佢係全部冰都係石榴味,但係就唔夠好味,不過起碼唔會冇味囉!佢同樣都係有加到鮮奶麻糬,所以個問題一樣。