2008-07-19
好唔好食又睇落去 237 回: 壽司正! 奇遇最最最...http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=28999 終於病好, 尋日出去尖沙咀走走 det det, 經過壽司正, 好耐無去食喇! 又幾日無壽司食, Tea time 唔使排隊, 又吸左入去! 好唔好食? 又睇落去?壽司正地址 : 尖沙咀百樂酒店地下G5-8號舖鮭魚子涷稻庭烏冬 : 病後出街食第一餐, 唔可以太 heavy, 烏冬就清清地喇! 冷烏冬幼滑易入口, 最好食既係 d 魚子! 甜到懷疑佢係咪落左糖, 魚子好味到飛起!!!食迴轉點可以唔食壽司, 不過都盡量清 d 啦! 兩款醬油: 左邊點肥肉魚, 右邊點白皮魚, 右邊淡一點亦甜一點。牛油果星鰻卷 : 飯練得幾實, 牛油果亦唔太新鮮, 不過內裡炸鰻魚則又熱又脆, 如果唔係就 "晶晶 da 咩"!平目魚壽司 : 繼續食味道清淡壽司, 肉質吃下水份像被抽乾了, 唔太新鮮... 劍魚腩壽司 : 劍魚腩肉算新鮮爽甜, 但欠缺肥美!三味三文魚壽司 : 價錢無敵十五元三件, 有火炙三文魚腩回轉中抵食吧!火炙油漬三文
壽司正地址 : 尖沙咀百樂酒店地下G5-8號舖
劍魚腩壽司 : 劍魚腩肉算新鮮爽甜, 但欠缺肥美!
火炙油漬三文魚壽司 : 上次一口氣食左四碟 "火炙油漬吞拿魚壽司", 今次係三文魚, 三文魚經過醃後味道濃烈, 經火炙後迫出油份令肉塊更肥美嫩滑! 加上洋蔥同沙津醬, 又掃三碟!
PART 3
食到黎呢度, 阿嬋二人再發功!
阿嬋 A 話: "嘩! 咁大食既? 你睇佢食左幾多?!" (我望一望佢, 原來佢望住我踏高左既碟) 我七碟加個碗有幾多先!
阿嬋 B 話: "不過食極都唔肥, 咁奀!" (我突然有 D 火, 真係唔明點解有呢種人咁"不拘小節", 咁自我中心, 咁怕蝕底, 咁批判性, 對周圍既事都 complain 又 complain, 一味負面諗野!)
未完!
我當時幾嬲, 都無 mood 再食, 舉手叫埋單。個待應過黎埋單, 阿嬋突然又發功: "原來係埋單! 仲以為佢繼續食!"
不過去到0個一刻, 都幾同情呢 d 以批評其他人為樂, 人地話一佢要話二, 成個世界都係錯佢係0岩既人, 因為佢要咁先証明自己係比其他人唔同, 自己係叻 d! 你咁負能量請繼續生活0係你負能量既世界, 唔好污染我美好既全世界!
我影呢幅相, 係食到中途時影既, 而唔係食完影既! 阿嬋你唔使避 woh! 我只係想影下個食店環境 joh woh!
埋單唔記得幾多錢!
環境: 3 (雖然無堂皇既裝修, 回轉壽司簡而清更好!)
衛生: 3 (新淨!)
服務: 4 (待應見阿嬋不滿換番碟刺身比佢; 見阿嬋講野聲浪咁大都比佢地講, 自由度真係高!)
設計: 3(MENU 入面 D 相影得唔錯 YOH!)
味道: 3 (中規中矩。)
價錢: 3 (同普通回轉價錢差唔多。)
最終評分: (3) 火炙油漬值得一食!
尖沙咀, 壽司正, 回轉, 壽司, 日本料理, 日本, 和食, 刺身, 拖羅, 迴轉, 寿司, 鮨, すし, sushi, 好孩子