2015-12-11
由於在尖沙咀返工的關係,今日男朋友接放工,於是搜尋一下附近有冇特色的食物:)我們兩個都很喜歡吃麻辣的關係,餐餐都無辣不歡。不過嫌食雞煲太熱氣的關係,所以搵左呢間近尖沙咀的特色餐廳,鄰近佐敦地鐵站,行數分中已經到了,十分就腳! 來到呢度,睇見門口的招牌和裝潢,也不覺得十分特別,但入到餐廳內,即被一陣又香又辣的嗅覺吸引,果然未點菜已叫我飢腸轆轆:) 餐牌上的選擇十分多,令人不知從何入手,研究了一番終叫侍應生推介一下特色美食,而侍應生亦十分耐心地講解,還推介了店內的桂花飲品給我們! 好大的一支,正正合適夏日炎炎解暑的飲品:) 淡淡的桂花香味夾雜住酒味,清淡得黎唔會太寡,陣香味亦令到人在食主菜前的一個小驚喜! 我們叫左一個小辣的麻辣香鍋,因為怕口味太重所以叫左小辣,再配合餐肉,金茹,菜,肥牛,芋絲等等的配料,原本以為這個香鍋冇咩特別,但食落去香料很重,十分足料,大大個連兩個人都食唔哂:)以往從未試過這類的香鍋,試完之後感覺很有地方特色,有別於香港其他開到成行成市既麻辣米線餐廳! 小食方面叫左麻辣青瓜,豬耳同埋口水雞。青瓜雖然味道不太辣,但勝在夠入味,酸酸的,令人十分開
小食方面叫左麻辣青瓜,豬耳同埋口水雞。青瓜雖然味道不太辣,但勝在夠入味,酸酸的,令人十分開胃!
豬耳略嫌太咸,而且不夠爽口!至於口水雞,相比起以往我食過的餐廳,
這裡算得上味道一流的小吃!醬汁十分鮮美,而且也不會太辣,也不會過咸,真的想再叫多一個:)
這次真的令我意料之外,在香港竟然能找到有地方特色的十二味麻辣鍋餐廳:)