2017-12-05
上次經過油麻地,見到呢間上海菜係新開既,環境企理又明亮,價錢唔貴,就叫左屋企人一齊黎食叫左一個4人套餐,套餐內容好豐富,連茶位只係$500!花雕醉雞個雞無乜脂肪,酒香四溢,份量其實都唔小涼拌茄子小籠包 4個呢個真係必試,皮薄多汁,薄到阿媽一開始唔小心大力一夾就穿左😂😂川味水煮牛肉另一必叫推薦,勁大盤,有牛肉、粉絲同大豆芽,份量比想像中厚切牛肉大多煮得適中,唔算嫩亦唔會韌,僅有一兩塊有筋位咬唔到,但整體質量唔錯。預設辣度大約中辣,男朋友食唔到但媽媽卻吃得十分過癮,下次想叫大辣韭黃鱔糊我唔太食饍,淺嘗一口,韭黃味濃,鱔亦帶點爽勁,完全無骨棠菜苗炒百葉絲菜本身係用菜苗,顏色嫩綠,但有點略鹹,配上白飯就最好,但呢個餐本身跟左個炒飯就無另叫白飯了。蒲東小館炒飯炒飯配料豐富,雞肉、蝦肉同蘿蔔,飯粒粒分明同時帶適當濕潤,味道比較似揚州炒飯。醃篤鮮呢款上海名湯第一次試,加入左鹹豬肉同鮮豬肉煲成,味道鹹鮮。水晶桂花糕唔係平日食開個種桂花糕,呢款口感軟糯,似酒釀丸子個種。豆漿 跟餐價$8不會太甜,豆味濃,又夠大杯,抵!服務方面,上菜、收碟等等都好有效率,亦幾有禮貌,不錯未必係我食過最好食既上海菜,但水準中
叫左一個4人套餐,套餐內容好豐富,連茶位只係$500!
花雕醉雞
個雞無乜脂肪,酒香四溢,份量其實都唔小
涼拌茄子
小籠包 4個
川味水煮牛肉
韭黃鱔糊
我唔太食饍,淺嘗一口,韭黃味濃,鱔亦帶點爽勁,完全無骨
棠菜苗炒百葉絲
蒲東小館炒飯
醃篤鮮
呢款上海名湯第一次試,加入左鹹豬肉同鮮豬肉煲成,味道鹹鮮。
水晶桂花糕
唔係平日食開個種桂花糕,呢款口感軟糯,似酒釀丸子個種。
豆漿 跟餐價$8
不會太甜,豆味濃,又夠大杯,抵!
服務方面,上菜、收碟等等都好有效率,亦幾有禮貌,不錯
未必係我食過最好食既上海菜,但水準中上,又夠抵食
順帶一提,間餐廳相當近地鐵站(少於一分鐘路程),勁方便~