2019-09-08 165 瀏覽
去囍匯行完街周圍搵食,有個二奶架好吸睛,和牛湯!?於是就比佢吸咗過去。門口好光鮮,直覺呢間應該係新開,因為之前起呢頭搵食都唔覺有佢存在。鋪仔細細,因為都幾早,所以唔使排隊佢比咗個大餐牌我地睇。好喇,揀完就落單。我地叫火炙半熟和牛河,大滿足全配料牛肉河,招牌春園春卷同凍檸檬紅茶。鋪仔細細,有啲文青feel,如果燈光暗啲會以為去咗日式餐廳添。等咗一陣首先係招牌春園春卷,店員好warm咁提我地啲春卷咁咁炸起好熱,攤一陣先食。我就唔太驚,點完個汁就包會生菜一啖食落去。春卷由紅蘿蔔絲,木耳絲,米線等等再由米紙包成。因為係鮮炸所以好香脆,冇翻炸果種硬嘅感覺,隻汁甜甜地少少酸,加埋生菜一齊食唔會覺得好油膩。凍檸檬紅茶唔記得叫少冰,冰有啲多,紅茶唔會好似茶記果啲咁濃,幾好。之後有我叫嘅火炙半熟和牛河。朋友食大滿足全配料牛肉河和牛有少少火槍烤過,所以半熟。因為我揀咗多配料,真係幾多,落埋啲九疊塔,紅椒仔同青檸汁,非常豐富。先試下啖湯,好重芫茜味,但飲落好鮮甜,冇芫茜味,一啖湯有兩種感覺。之後試下和牛,睇啲肉嘅紋色同色澤都知冇花假,次貨係扮唔到。食落去好爽滑,唔會韌,有少少似打邊爐滾一滾就食嘅和牛,連埋湯

鋪仔細細,因為都幾早,所以唔使排隊
佢比咗個大餐牌我地睇。

好喇,揀完就落單。

招牌春園春卷

凍檸檬紅茶

之後有我叫嘅火炙半熟和牛河。朋友食大滿足全配料牛肉河
和牛有少少火槍烤過,所以半熟。
火炙半熟和牛河

之後試下和牛,睇啲肉嘅紋色同色澤都知冇花假,次貨係扮唔到。
食落去好爽滑,唔會韌,有少少似打邊爐滾一滾就食嘅和牛,連埋湯飲都覺得幾奢侈。

之後試下河粉,佢嘅河粉好特別,同一般食到嘅河粉唔同,佢質地好重身,但又唔會令人覺得好油,好好食好特別。
連埋湯一啖過好滿足。

食到底撈下撈下先發覺有兩粒和牛粒起底,當然都好好食啦,煮得好淋,好重牛味。

題外話,朋友食大滿足,佢比咗牛丸同鴨絲我試。
兩樣都非常好似,牛丸係牛筋丸,爽口彈牛之餘重有少少汁,另外鴨肉都好濃味,非常香,對比和牛河有過之而無不及。
下次黎一定要試下鴨絲肉丸河。
2019-09-07
招牌春園春卷