由日本壽司大師見城俊二弟子林焜耀耀師傅主理嘅鈴 · 鮨刃,雖然開業不久,但已經吸引唔少食客慕名前來。呢日平日同媽咪過嚟食omakase,一樣全場滿座!同一般傳統鮨店不同,一踏出電梯已經感受到嗰份嶄新氣派,鈴 · 鮨刃空間感十足,裝潢充滿現代感,高貴有格調。師傅先送上三款前菜,由淡味食起。前菜分別係:蛋黃蛋白砵,東風螺及黑松露蟹肉小食。跟住係毛蟹茶碗蒸,茶碗蒸口感滑溜,加入絲絲毛蟹蟹肉及鮮甜爆汁嘅三文魚子,鮮味突出!我同媽咪點咗兩個lunch set Share:浪Nami($450)呢個set以吞拿魚為主打,包括:先付、茶碗蒸、大拖羅壽司、中拖羅壽司、赤身、燒吞拿魚鮫壽司、吞拿魚卷物、吞拿魚蓉丼、湯及甜品。一次過試到大拖羅、中拖羅及赤身,大拖羅自然油脂分佈最密佈平均,雪花般的花紋充滿魚油脂肪,入口即溶,毫無筋位。但赤身都唔錯,新鮮赤身肉質柔軟,魚味濃郁,各有特色!燒吞拿魚鮫壽司又係我另一至愛,一條吞拿魚只有極少部份,非常珍貴稀少,所以難得見到當然唔可以錯過!吞拿魚鮫油份豐腴,火炙後逼出油香,連筋位都化開,一啖放落口,滿口魚油香,滿足!吞拿魚卷物,用吞拿魚配搭蘿蔔,甚有火花!吞拿魚蓉丼好

我同媽咪點咗兩個lunch set Share:

浪Nami($450)

吞拿魚卷物,用吞拿魚配搭蘿蔔,甚有火花!

吞拿魚蓉丼好好食!吞拿魚蓉魚油豐腴,口感綿密香濃,份量亦慷慨,同紫菜碎一齊食,味道好豐富!

碧Heki($520)
包括:先付、茶碗蒸、壽司12貫、湯及甜品
壽司12貫分別係:
伊佐木、象拔蚌、深海池魚、赤貝

池魚、間魚、鯖魚

鰤魚,中拖羅, BB銀鱈魚

海鰻

海膽

試咗其中幾款,最鐘意BB銀鱈魚,脂膏豐腴,肉質細緻;伊佐木魚味香濃;海膽色澤金黃,鮮甜甘香;象拔蚌來貨新鮮,入口爽彈,越嚼越有甜味滲出;鰤魚肉質甜美,油脂滿滿!

壽司環節過後,師傅就送上白麵豉湯。用白麵豉,味道香濃。

最後當然要有甜品作結。檸檬雪芭酸甜清新,唔單止清新味蕾,亦開胃解膩,面頭仲有oreo碎,食落更有口感!

整體壽司水準好高,店員服務亦細心到位,美中不足嘅地方係我哋遲咗訂座,無緣坐吧檯欣賞師傅刀功手勢,不過坐樓下就比較方便我share兩個餐,可以一次過試多D款式,哈哈!最後超級溫馨提示,一定一定要參觀廁所,靚到癲!我哋開頭唔知,所以一入去嗰下勁驚喜!