2017-01-13
最近唔知點解瘋狂愛上食日本野,有位朋友將會離開香港出外發展,今宵一別,再逢何時,於是就藉住今次嘅機會約埋三五知己同佢farewell下!咁岩朋友又鍾意食日本野,於是就黎左依間風評唔錯嘅風花雪月奢華一下!由於今晚由朋友懶有神秘感發板,所以其實今餐布癲狗食啲乜嘢都唔知道,額外有期待感!作為今餐前菜打到上嘅係三款日本和風小食!分別係魚蛋芥末、麵豉蘿蔔同墨汁螢光魷魚。就算之前食個日本居酒屋都少見啲三款前菜,幾有心思,味道比較酸甜;尤其特別喜歡魷魚,比平時吃的更爽,作為開胃菜洽到好處!吃完前菜比較有特色的事侍應端上類似平時吃開脆片般的魚竿名叫沙甸魚苗乾,比較脆口;放在前菜頭盤後,好讓我們一班朋友聊天還是有點小吃作伴,免至於等得太久!吃完一般前菜後,係時候到刺身主食!睇一睇餐牌,今次我地點嘅係刺身五食:分別係金目鯛、鮫蝶魚、鰤魚、立貝、拖羅。五種刺身味道及質感都各有不同,例如粒貝嘅爽口𡁻勁、拖羅嘅油脂澎湃、金目鯛既回甘鮮美等。即是平時不太研究魚類料理的我也嘖嘖稱奇!「估唔魚都可以有咁多唔同層次嘅質感。」壽司主食我們叫一個大的拼盤十二點。基本上和平時吃開的款式類近;海膽、左口魚、拖羅等。吃的到風花雪
最近唔知點解瘋狂愛上食日本野,有位朋友將會離開香港出外發展,今宵一別,再逢何時,於是就藉住今次嘅機會約埋三五知己同佢farewell下! 咁岩朋友又鍾意食日本野,於是就黎左依間風評唔錯嘅風花雪月奢華一下! 由於今晚由朋友懶有神秘感發板,所以其實今餐布癲狗食啲乜嘢都唔知道,額外有期待感! 作為今餐前菜打到上嘅係三款日本和風小食!
分別係魚蛋芥末、麵豉蘿蔔同墨汁螢光魷魚。
就算之前食個日本居酒屋都少見啲三款前菜,幾有心思,味道比較酸甜;尤其特別喜歡魷魚,比平時吃的更爽,作為開胃菜洽到好處! 吃完前菜比較有特色的事 侍應端上類似平時吃開脆片般的魚竿名叫沙甸魚苗乾,比較脆口;放在前菜頭盤後,好讓我們一班朋友聊天還是有點小吃作伴,免至於等得太久!
吃完一般前菜後,係時候到刺身主食! 睇一睇餐牌,今次我地點嘅係 刺身五食:
分別係金目鯛、鮫蝶魚、鰤魚、立貝、拖羅。 五種 刺身味道及質感都各有不同,例如粒貝嘅爽口𡁻勁、拖羅嘅油脂澎湃、金目鯛既回甘鮮美等。
即是平時不太研究魚類料理的我也嘖嘖稱奇!「估唔魚都可以有咁多唔同層次嘅質感。」 壽司主食我們叫一個大的拼盤十二點。
基本上和平時吃開的款式類近;海膽、左口魚、拖羅等。吃的到風花雪月的質素頗高,每一種魚類都入口即溶、油甘滿身。 接着下來的是,火炙蟹籽帶子。
帶子伴殻一起端上,視覺上更加令人垂涎三尺!
火炙的火喉剛好!帶子表面剛好熟透而內裏肉汁保持新鮮幼嫩。兩種口感融合在一起,不得不說師傅火燒的功力十足! 一口和牛,是我一直最期待的菜式!
經過咁多魚類刺身嘅洗禮,終於有日本和牛食啦!每人一碟嘅份量頗多牛肉粒,亦都切得剛好一口一件!每一口也是和牛嘅精華!正丫!
之後其實我哋就點左個山椒銀魚炒飯,吃落去有細細粒嘅銀魚仔同日本山椒作配料,令到炒飯毫不遜色!加上剛才吃完各種魚類,滿口魚油,吃炒飯的同時更加份外添香! 正餐後的一個小 甜品 - 焦糖燉蛋,總結今天日本奢華之旅。外脆內軟,果然出色嘅日本料理店連甜品也絲毫不馬虎!我遲有機會一定會再嚟試下!