2023-04-05
2012 瀏覽
偶爾經開女人街會發現這間有個「窮」字嘅Cafe ,吾通佢講緊我😅其實大家都不須對號入座,入去搵個位坐,喝杯啡就係咁簡單🥰睇鋪面別以為一眼睇曬,原來閣樓別有洞天。以冷色為主調,坐位也有一定的空間感,無論情侶、幾位 閠密也可以慢慢坐,絕無壓迫感,和繁忙的女人街形成強烈的對比。今日無時間限制和另一半也可以放鬆心情食餐晏,感覺悠閑自在。店員為我們落單後,咖啡和食物也隨之奉上。慢煮牛面頰,港式沙嗲汁煎腸粉$158非常有創意亦是吸引我們的原因慢煮牛面頰份量多到將所有煎腸粉蓋著,叉起已經可以感受到牛面頰有幾稔,基本上不須用刀也可以輕易切開,入口軟稔,肉味香濃加埋微辣沙嗲汁真係超惹味!煎過的腸粉微脆,與沙嗲汁混合成一體,超正,十級推介!松葉蟹、蟹籽沙律,柑桔油醋$98喜歡吃草的朋友一定心心眼,無論份量、用料也有驚喜,沙律菜保持新鮮度;啖啖可吃到松葉蟹和蟹籽的鮮味,配埋酸甜醋汁,真係令人好開胃。焦糖燉蛋咖啡$44本來擔心焦糖會太甜,原來食完較重口味的主菜飲佢就啱啱好,面層的焦糖以火槍燒過,同時吃到半溶化的焦糖糖果,令口感更加豐富;咖啡味道偏向 nutty , 沒有太多果酸的餘韻,啱心水。Latte $4
其實大家都不須對號入座,入去搵個位坐,喝杯啡就係咁簡單🥰
睇鋪面別以為一眼睇曬,原來閣樓別有洞天。
以冷色為主調,坐位也有一定的空間感,
今日無時間限制和另一半也可以放鬆心情食餐晏,感覺悠閑自在。
店員為我們落單後,咖啡和食物也隨之奉上。
慢煮牛面頰,港式沙嗲汁煎腸粉$158
非常有創意亦是吸引我們的原因
煎過的腸粉微脆,與沙嗲汁混合成一體,超正,十級推介!
松葉蟹、蟹籽沙律,柑桔油醋$98
焦糖燉蛋咖啡$44
沒有太多果酸的餘韻,啱心水。
Latte $42