2019-08-14
今日嚟到呢間全港首創嘅木桶噴泉火鍋踩踩點,橫浜係專做唔熱氣同養生嘅邊爐,啱曬女士食,因為係旺角行街,所以今次就揀左旺角呢間分店餐廳以籃球為主題,夠曬特別!一出𨋢就見到一排鐵絲網既牆,掛上唔同顧客既合照,好有親切感餐廳推行電子下單,呢頭order完嗰頭就出菜,好有效率!我地嗌咗一杯水蜜桃紅茶(左),唔會好甜,一杯金桔檸檬(右),酸酸地好開胃另外,醬料放係出面,有保鮮紙封住,非常衛生👍🏻湯底揀咗花膠螺頭藥膳雞鍋,聽個名都知夠曬養生啦☺️,食完都無咁大罪惡感呀🤣呢個木桶噴泉火鍋真係夠曬新奇!當個湯滾嘅時候,會係桶內嘅洞噴出來,店員解釋嗰啲係洞出嚟嘅湯會比較清,因爲由底開始滾,面頭層油同雜質會隔咗,真係啱囇我呢啲又想打邊爐又怕肥嘅人!🤣響鈴係餐廳即叫即炸,口感同外面買的完全唔同,非常香脆可口,仲有炸魚皮同鬼鬼馬馬(墨魚膠釀油炸鬼),個人就中意沾一沾湯再食,估佢唔到仲係都非常脆口下面嗰碟主菜全部都係餐廳自家制,肉丸爽口彈牙,餃子皮簿餡多,全部一口分量,真係好味到唔夠喉呀🙈肉類方面,餐廳包嘅三個選擇之中我地揀咗蒙古羊肉(右上),食落好彈牙,好有羊味,接受唔到臊味嘅人就唔建議嗌啦!左上:牛肩肉 肥瘦比
餐廳推行電子下單,呢頭order完嗰頭就出菜,好有效率!
另外,醬料放係出面,有保鮮紙封住,非常衛生👍🏻
左上:牛肩肉 肥瘦比例剛好
右上:羊肉
左下:肥牛 夠曬薄,一淥就食得
右下:雞件 煮熟後雞肉有血色,有待改善
左上: 花枝片
右上:豆腐 好滑
左下:鮮牛肉
右下: 鵝腸
食到七七八八,店員就會主動過嚟,幫我哋夾起隻雞,攞入去分件,非常貼心
唔好以為隻雞煲左咁耐一定好韌,相反,雞肉仍然滑身,唔會好‘鞋’
臨走前,留意到隔嚟枱有一個燒烤板,好奇問店員係咪有其他放題選擇,原來橫浜新推出咗燒烤加火鍋二合為一嘅放題,而且已經有其他分店試行緊,一於下次去試下先!