2022-04-08
話說今日同老公一齊去食,一入到去嘟完個安心出行,諗住個女待應會帶我地入座,咁就跟住佢啦,然後佢原來係去左收枱,跟住我地又唔知坐係邊,佢都仲係到收緊枱,其他待應都冇表示,咁我地就是但搵個位坐。然後到落單,都係同一個女待應,老公講左幾次飲咩湯同咩汁,佢都仲要問,重複左3次終於成功落單。前菜同個扒嚟到嘅時候都冇咩問題,到個飯黎到嘅時候,張枱都冇咩位,但佢又冇收走啲食完嘅碟,然後成碌木咁樣企係我老公後面,示意我老公將啲碟整埋一邊,然後再自己係個女待應手中拎個飯擺係張枱到,食完個啲碟同樣冇收走🤷🏻♀️大佬,你係待應黎架喎,收碟擺碟唔係你嘅工作黎架咩,點解會係要我老公做呢?啲野上齊哂,咁有啲口渴就叫左個一罐可樂啦最後食得七七八八,佢無啦啦收緊第二張枱啲碟嘅時候,無啦啦拎住啲碟行過黎講:「飲咩」跟住我問:「咩飲咩」跟住佢就望住我講多次:「飲咩」明明我哋叫完個可樂之後都冇話過要加嘢飲。咁我自然覺得好奇怪啦,然後佢一路都冇講嘢,我就講話:「我哋冇嗌嘢飲喎」然後佢就話:「餐飲 飲咩」咁嗰時我都一頭霧水 佢一開頭又冇問我飲啲咩,咁我就預咗係冇嘢飲嘅 因為佢嗰啲嘢飲全部都係要加錢嘅 同埋我哋已經嗌咗個可樂 跟
跟住佢就望住我講多次:「飲咩」
明明我哋叫完個可樂之後都冇話過要加嘢飲。
然後佢就話:「餐飲 飲咩」
咁嗰時我都一頭霧水 佢一開頭又冇問我飲啲咩
,咁我就預咗係冇嘢飲嘅 因為佢嗰啲嘢飲全部都係要加錢嘅 同埋我哋已經嗌咗個可樂 跟住我好愕然就話:「我可唔可以唔飲㗎🫠」然後佢就一粒聲都冇出走咗
然之後我哋就埋單走左啦
而喺由入去到走成個過程
就算幫佢擺個餐嘅時候佢都冇講過一個唔該
講嘢嘅語調又冇禮貌,搞到長期處於一個好尷尬嘅狀態🫠
嘢食方面整體冇乜問題,係個湯有啲淡