2020-10-10 230 瀏覽
同朋友喺旺角食完晚飯,佢哋話想食埋甜品,用ig一search「旺角甜品」就見到好多人推介呢間嘅奶蓋戚風蛋糕,睇到都流晒口水🤤 除咗戚風蛋糕之外,呢到仲有茶味嘅芝士蛋糕同埋好多款低糖嘅茶飲,下晝仲會有鹹食嘅menu,不過因為我哋食完晚飯先上去,所以就無試鹹食喇~ Cafe嘅裝修係清新簡單為主,但都有幾個打卡位~不過要留意嘅係呢間樓上cafe嘅位置比較少,所以會限時1.5小時~•戚風蛋糕口感濕潤鬆軟,感覺比之前食過嘅綿密,兩款口味嘅茶味都偏淡而且唔會好甜,連埋奶蓋一齊食甜度就啱啱好喇😋不過$50/件都真係唔平😬🥢泰式奶茶戚風雪山 $50戚風蛋糕上面淋咗白色同啡色奶蓋~啡色嘅奶蓋係奶茶口味,顏色同平時飲開嘅泰式奶茶差唔多🤩手標茶嘅味道都幾出,不過就爭咗啲煉奶嘅甜香;白色就係普通嘅甜奶蓋,另外奶蓋上仲加咗花生碎,增加口感~整體食落都唔算好甜。🥢宇治焙茶戚風 $50就咁望落,呢件焙茶戚風無泰式奶茶果款咁吸引,因為佢嘅奶蓋比較竭身,淋上蛋糕後做唔到流晒落黎嘅效果😣不過呢個口味好有驚喜!焙茶味奶蓋嘅茶味好香濃,而且唔會好甜,令人忍唔住一啖接一啖咁食晒😋•🥢鐵觀音芝士蛋糕 $48呢件芝士蛋糕分咗2層,

🥢泰式奶茶戚風雪山 $50

🥢宇治焙茶戚風 $50
宇治焙茶戚風

🥢鐵觀音芝士蛋糕 $48
呢件芝士蛋糕分咗2層,上層係鐵觀音mousse,下層芝士凍餅,再加埋一啲餅碎同茶凍做裝飾,睇落都幾有心思~Mousse果層食到少少茶味嘅微苦,唔太食得出係鐵觀音嘅味,朋友話反而有少少似伯爵茶味🤔芝士凍餅嘅芝士味偏濃,餅底有少少乾。Mousse同芝士凍餅一齊食嘅時候,芝士味幾乎蓋過咗茶味,但都唔算好膩嘅😣 最有茶味嘅反而係裝飾喺旁邊嘅3粒茶凍😆
鐵觀音芝士蛋糕

飲品方面,佢哋嘅飲品全部都標榜用無糖或者低糖配方,應該無咁邪惡,但我哋飲咗兩杯算係當中最邪惡(肥)嘅奶蓋冷泡茶😂 呢兩杯凍飲都係default無冰,咁杯茶就唔會越飲越淡!奶蓋嘅奶味幾濃,而且好滑又好企身,唔會好快就溶晒,但相對地就咁舉高飲都唔太飲到奶蓋,只係飲到茶
🥢沖繩黑糖奶蓋炭焙烏龍 $48
黑糖奶蓋係淡啡色嘅,就咁聞落都有淡淡黑糖香,就咁呷一啖奶蓋都唔會覺得好甜!冷泡烏龍嘅炭焙香唔係好明顯,而且茶底係無糖嘅,就咁飲都幾解膩~加埋奶蓋攪勻就變成甜度啱啱好嘅烏龍奶茶

🥢玫瑰奶蓋玫瑰青茶 $50
呢杯double玫瑰比黑糖果杯清淡啲~奶蓋嘅玫瑰味比較出,但青茶嘅玫瑰味就淡啲,加埋一齊啱啱好,唔會有果種好濃好假嘅玫瑰味~因為同樣地茶底都係無糖,同奶蓋攪勻好似好飲啲🤣
宇治焙茶戚風