2018-06-25 100 瀏覽
前幾日係同男友相識周年紀念日,所以佢話請我食一餐omakase,廚師發板係日本料理黎講好高級,廚師會以新鮮當造嘅食材,整出一道道別具心思嘅日本料理,而且日日唔同前菜:櫻花蝦團子,翡翠冬瓜(凍凍地嘅冬瓜十分解暑,而且幾清甜)、蛋黃蟹肉(配以青瓜,口感豐富)小長井的 華蓮蠔,淋上酸汁黎食,帶有少少重金屬味,味道偏濃北海道紫海膽,喺香港都係第一次食原隻海膽!!呢款味道較清,但食到原隻海膽太幸福了!!真明鰹要點washabi黎食,而用紫蘇葉燒的太刀魚就點玫瑰鹽,最後食洋梅清一清口腔, 一碟食物竟然有咁多細節,有咁多種食法,好有心思呀鮑魚 + 鮑魚肝醬櫻花木燒的toro ,呢款要點竹炭鹽,一揭開個碗蓋就聞到淡淡嘅煙薰味,食落有一種食緊和牛肉的感覺食到呢度廚師俾咗一碟脆口嘅鱈魚片 中場休息下然後又係一輪壽司宴,沙蝶魚 、地金目鯛、北寄貝、熊本縣的 花竹蝦新鮮蝦、小肌魚、梳子魚 等等,好多都係從未係香港食過的,款款都好特別!坐係廚師面前真係一種享受,會睇到廚師用火槍燒toro, 逼d油脂出黎,聽到d油bi bi聲 ,聞到焦香味;又見到廚師好用心咁處理條小肌魚,編織花紋 尾聲嚟一碗蜆湯,蜆肉好大粒!好

前菜:

小長井的 華蓮蠔,淋上酸汁黎食,帶有少少重金屬味,味道偏濃

鮑魚 + 鮑魚肝醬

食到呢度廚師俾咗一碟脆口嘅鱈魚片 中場休息下

然後又係一輪壽司宴,

尾聲嚟一碗蜆湯,蜆肉好大粒!好味

水信玄餅,點黃豆粉