2021-03-06
見到旺中有大熱嘅星球蛋糕,食評平均都話唔錯,就忍唔住訂左個迷你星球(一人份)+伯爵茶味馬卡龍一粒,點知就係中伏嘅開始。去到旺中2樓立食區拎,見到大熱嘅星球蛋糕放到成櫃都係,但一個客都冇,已經覺得伏伏地。而且雪櫃入面既蛋糕似擺左勁耐,千層蛋糕個面係乾到反起既,星球蛋糕上面嘅蛋白餅都放到乾裂,真係望到都唔想食,如果唔係訂咗,我一定唔會幫襯。到拎貨個時,店員拎左個5CM大嘅迷你星球出黎,外表係好靚,但真係好細粒,得出奇蛋嘅size,呢粒野值$48?!個時未食,覺得可能薄殼,都=一人甜品杯份量掛?!點知一打開,真係燥底,個殼有成0.3-0.4CM厚,啫係內容物得4CM左右,而且底又厚,基本上裝唔到野。拎返屋企既途中可能有撞到,所以蛋糕打開殼後唔算好靚仔,但個餡一開始已經得咁多,就係一啖Oreo+海綿蛋糕+cream,味係香嘅,但真係一啖食晒,想食多啖都冇。之後就剩返個又厚又甜得個靚嘅白朱古力殼,食咗1/4已經食唔落去,其他扔晒。伯爵茶馬卡龍又係伏,食唔出伯爵茶味,只有死甜,外殼硬脆似m&s 口感,簡單形容,似Mc cafe出品。以現貨原價計,2樣野要$56,但講真,咁既份量+質素只值$20,其
個時未食,覺得可能薄殼,都=一人甜品杯份量掛?!
以現貨原價計,2樣野要$56,但講真,咁既份量+質素只值$20,其他嘅只係打卡費。
星球蛋糕如果真係訂,可能真係要訂返4人份以上先會好啲,起碼有蛋糕食吓。
其他千層蛋糕、芝士蛋糕、馬卡龍一律唔推薦,除非你想買雪咗好耐,雪到乾晒嘅蛋糕......