2024-05-23 67 瀏覽
知道有呢間酒店都一段日子了, 不過就未真正踏足過, 自從男友有咗佢嘅二奶後 (私家車), 喜歡週末發掘下香港嘅好去處見到天文台天氣預測無雨, 仲要好好天, 即刻action入西貢WM酒店食brunch我知疫情時都多人嚟呢度staycation, 估唔到當日去到佢地入面嘅M Square餐廳都幾full仲有唔少遊客, 係一件開心事, 因為出面好多舖頭都結業餐廳採光度非常好, 樓底又高, 行出去就會望到西貢海, 好似去咗外國咁, 食飽飽可以沿住海邊散下步消化下第一次來幫襯, 事前都有做咗少少功課, 起openrice望過有咩好吃本身想點份Four Cheese Pizza, 但男友又想食鵝肝安格斯牛漢堡.....唯有我犧牲, 有藉口下次再來, 因為三文魚意大利飯我又唔想放棄, 點3個Main又太多了吧最後點咗:Le Foie Gras Burger $188Grilled Salmon & Onsen Egg Risotto $185Cajun Prawn Aioli Chips $62Dirty coffee $48 & Affogato $58Cajun Prawn Aioli Chi
知道有呢間酒店都一段日子了, 不過就未真正踏足過,
仲有唔少遊客, 係一件開心事, 因為出面好多舖頭都結業
最後點咗:
Le Foie Gras Burger $188
Cajun Prawn Aioli Chips $62
Cajun Prawn Aioli Chips
Cajun seasoning係美國New Orleans出產嘅香料粉, 有微微的辣, 男友是因為見到佢個sauce係蒜味蛋黃醬, 基本上全部都係佢最喜愛的調味
最初以為好像是shake shake粉加上薯條面, 那我就太無知, 也低估咗呢間餐廳嘅出品
侍應將薯條端上來一刻, 有點意外, 上面仲有3隻煎過嘅蝦, 仲有d洋蔥蕃茄碎,
而盛器好有異國風情feel, 真係好似去咗渡假咁
面頭除咗淋上呢個特別的醬汁外(男友很喜歡), 仲會附上經典茄汁
粗薯份量不少, 是新鮮即炸的, 唔會油淋淋
是hh用嚟送酒的必點小食
烤三文魚溫泉蛋意大利飯
成份都感覺是健康的, 除咗以上兩款食材外, 仲加了烤南瓜粒. 本菇和羽衣甘藍
入面有2大片烤三文魚, 食材都不少
是用了正宗的意大利米, 大粒完整但又口感不會生米般
將溫泉蛋汁混入後更濕潤, 我很喜歡整個組合, 豐富健康
而男友想吃的鵝肝安格斯牛漢堡, 可配沙律或薯條
漢堡Size是中規中矩, 可看到中間是厚實的安格斯牛, 好Juicy
煎法國鵝肝的份量也不吝嗇, 吃下去仲感到表皮有微脆口感
用了新鮮清甜的無花果醬墊底, 唔會過甜, 也不over
安格斯牛咬落有肉汁, 實感實而不硬, 好味!
朝早未飲過咖啡, 大家都點了各所想的
男友的dirty (後) , 比想像中遜色, 以為會有層次感, 感覺似latte
而貪心的人, 我就點了一雞兩味的Affogato, 又可當甜品, 又飲到咖啡
前: Affogato, 後: dirty
將濃縮咖啡倒入雲尼拿味雪榚, 雪榚的甜度和奶會中和咗濃縮咖啡當中,
對平日飲唔到太濃, 不能吸過多咖啡因人仕就剛好, 又可以食到雪榚的軟滑口感
也為呢個brunch作為完美句號 (因為如果再吃一份甜品, 又吃不下)
題外話/補充資料: 餐廳入面仲有桌球玩樂, 仲有直播球賽 happy hour 12:00-20:00 tea time 14:00-17:00
2024-05-18
前: Affogato, 後: dirty