2023-11-18 235 瀏覽
銅鑼灣裏的小韓國,餐廳位於銅鑼灣樓上鋪,一上到去,竟然好似置身喺首爾嘅韓國食堂一樣,侍應係韓國年青人,連裝修都有一番韓國嘅風味。有俾適合一班朋友坐嘅開放空間,亦都有一個個好似圖書館自修室嘅二人座位,放上店主滿滿喺旅行收藏既戰利品,等你喺等嘢食嘅途中眼睛都可以目不暇給。嚟到韓國餐廳點可以唔叫炸雞同年糕,呢個甜辣醬無骨炸雞炸粉唔多,甜辣醬配上香脆嘅雞皮,相映成趣,咬落去雞肉嘅汁一口必出嚟,另外年糕同蜜糖腸又炸得好香脆,真係好適合年青人。跟住再嚟嘅係忌廉芝士炒年糕,呢個簡直係魔鬼之選,但非常好味,忌廉芝士滿滿包住每一條麵,拼埋魚糕同雞蛋,跑返10個圈都抵。海鮮煎餅係每一次去韓國餐廳必要,海鮮料非常足料,魷魚蝦滿滿俾韭菜包住,唔會話食落去成口粉咁,師傅亦都將呢個食物煎得非常香脆。另外牛肉炒粉絲亦都炒得非常之香,粉絲唔會太林之餘,亦都配上牛肉,加上芝麻嘅香,實屬惹味。最後我哋覺得一人需要食返啖飯先滿足,嗌咗個辣豬肉炒飯,都係一樣呢種韓式嘅辣醬撈埋啲飯已經好味,配上半肥瘦嘅五花腩簡直係錦上添花,同埋呢度嘅環境好友感覺,恍如置身韓國一樣,同朋友三五知己來聚會一定好開心。
2023-10-05