2020-12-21
中伏中伏中伏中伏中伏中伏中伏之前去過2次正正常常午餐質素,今次有銀聯鑽石卡優惠買一送一,同屋企人去,點知就中伏喇 ... (我唔知廚房知唔知我哋係用優惠,如果唔知就更加衰,即係普遍質素去到唔食得)價錢:正常午餐400-500,少少貴但係坐得舒服同經常性有位,今次半價每人$268.4一去到,坐係發現天花發霉,但係全程係無滴水嘅。有3台客,唔算好煩忘麵包依然係難食(好似再差咗,個法包直情有少少...)不過午餐唔係好肚餓,跟餐嘅包就由佢啦 ,前菜一湯一沙律,正常叫咗Petit Filet Mignon (以前都叫過,唔係好好食,但係之前係午餐正常質素,唔會令人憤怒)一上枱 ... 有一陣好濃郁而我未聞過嘅氣味,係個種好騷,臭臭地,令人內心好不安嘅氣味(其實佢行緊過嚟已經聞到)。我望見『有豐富廚房經驗嘅屋企人』面露難色,我內心嘅不安開始係喉嚨丁湧上來。食咗一啖 - 係我從來都無食過嘅味道,好難食同有小小令人作嘔。有少少似blue cheese 陣味...我抱住難以相信嘅心情食多一啖,真係唔係正常牛肉/之前我係同一間餐廳食過嘅味道。『有豐富廚房經驗嘅屋企人』食咗一啖停晒手,然後確認 - DANG
『有豐富廚房經驗嘅屋企人』食咗一啖停晒手,然後確認 - DANG DANG DANG DANG 我地覺得壞咗
(抱歉形容得唔係太具體同確實,始終我人生中無食過腐爛/壞嘅食物,我都確認唔到,『有豐富廚房經驗嘅屋企人』亦唔係食環署,所以都無得講到太確定,但係以路人嘅認知來講,覺得係壞咗。當然可能我無見識== )
同侍應反映兩碟牛肉 "聞落怪怪地", 侍應拎返去同廚師確認,好快返嚟話會重新煮過要等一等。兩碟side dish 繼續陪伴我地等待嘅旅程。
咁最近疫情,我都明白可能餐廳去貨有少少慢,雖然內心覺得廚師同侍應拎塊肉比我哋嘅路程上應該要聞到同發現到唔妥,所以私心覺得佢哋係知道但係特登照serve,但係都俾個機會佢。
最後發現,呢個機會都晒咗
侍應大概10分鐘之後拎咗2碟新肉嚟。size我肉眼覺得縮水?(大概少咗一到兩刀),而其實大家都睇到上圖第一次嗰碟都唔係大。
『有豐富廚房經驗嘅屋企人』個碟變返正常! 係正常牛肉味!
我嗰碟 ... 氣味細咗 ... == 食咗一啖,確認唔係我心理上形住而係味道上都係個陣「怪味」。食多啖確認,個種「怪味」充滿我嘅口腔同食道,即刻放棄
侍應收碟嘅時候有問,我哋都有反映一碟得一碟唔得(都好明顯啦,手板咁細塊都剩番手板咁細塊)
甜品都係街邊貨色,焦糖燉蛋,我哋叫咗兩杯餐茶,d奶一杯熱一杯凍 ... 另外餐具求其擺,我就正常刀叉放左右,『有豐富廚房經驗嘅屋企人』嗰set就好似茶餐廳咁刀叉一切求其放係一邊...
雖然我覺得餐廳侍應大多有禮貌,但係唔知係咪餐廳覺得我哋使用優惠唔係好算人類,無人同我哋表達任何歉意,一句都無。
完