2024-06-22
今晚想喺屋企開紅酒,就出去買啲滷味返嚟餸酒。喺北角有間主力做外賣嘅滷水店”一品滷水專門店”。其實我本身好怕買滷水店嘅嘢食,一來花多眼亂,二來價錢好難預,逐樣買又驚買得太多…但”一品”就有提供兩種拼盤選擇 - 滷水豬拼盤 / 滷水鵝拼盤,都係百幾蚊就有,依家買仲有九折,最啱我呢啲懶得諗嘅人。今次買咗滷水鵝拼盤,打開盒相當驚人,我都數唔到有幾多樣嘢食😅,睇返Menu先知有 招牌滷水鵝、鵝肝、鵝腎、豬耳、豬大腸、墨魚、豆腐,紅腸、雞蛋,實在太誇張,而且都好啱餸酒。睇樣就知滷水鵝片好腍,好有鵝味,其他嘢食都有鮮味,特別係豆腐同雞蛋,其實滷水嘅質素點睇呢,睇呢兩樣本來冇乜味嘅嘢食就知了。呢度都keep住有人排隊,我都等咗幾個先買到。睇返原來佢啲飯盒都好平,下次預算少啲都可以試吓。