2014-07-08 2562 瀏覽
好又一餐... 唔好又一餐...都唔知道是誰發明上面這句說話。不用付錢還勉強說得過去,但在百物騰貴的香港地,實情係好又一餐,唔好就蝕到入肉。中伏,唔係憑阿 Q 精神,就可以一個深呼吸就唔記得晒。話說之前已評過這兒的黑面服務。這天,三個同事圍埋傾 Lunch 食乜好。有同事提議去佳美。好,不妨給一次機會,就試試會不會改觀。今次午餐,依然見到黑面小姐,不過她沒份招呼我們。換了一名男服務員,都算勤快有禮。午餐跟餐湯、餐包、飲品。主菜以沙律、西式為主,亦有東南亞食品。 餐湯可以選擇「Dry Dry」羅宋湯,或「無味」甘荀忌廉湯。Dry 者,一味得個酸字,單調也;飲完舌頭 Dry 得很,乾涸也。故私下命名為 Dry Dry。至於同事的忌廉湯,被她評為「無味」,簡潔到位。 叮叮芝麻包有點乾身,不祈求「溫、柔、香」,但至少有加熱過才拿出來,以西式快餐來計還過得去。 登登登鄧!三道主菜先後送到,速度十分之快。第一名是同事L的「螢光雞扒」,即係扒美國珍寶雞扒配鮮橙香檳汁意粉。雞扒不大,看那全沒煎焦痕跡的雞皮,以及那螢光橙的汁,我就沒有食慾。一問之下,L的回答是:「不好食。」詳細,不問了。而我的「黑牛」亦
好又一餐... 唔好又一餐...

登登登鄧!三道主菜先後送到,速度十分之快。

而我的「黑牛」亦不惶多讓。黑到分不到骨和肉的牛仔骨,筋多沒有肉味,全仗黑椒汁救命。黑椒汁可謂全碟最好食,夠濃有勁,但所謂不怕神一般的對手 ...

苦味的雜菜,令人想起吳亮星。至於大虎蝦,我想起周星馳起《唐伯虎》裡面有個「鮮花須有綠葉襯托」理論,識得咁諗,隻蝦雖然唔好食但都算過得去喎。

順帶一提,這碟主菜叫香煎大虎蝦拼美國牛仔骨配黑椒汁

最後上檯的是同事I的香煎美國帶子南瓜粒松子仁意大利飯

本來唔打算影同事的主菜,但這客意大利飯一出現,我真係忍唔著影。因為水汪汪的質感同看起來軟乃乃的飯粒,我就暗地裡幫同事祈禱。只見同事食試左一啖,即刻加調味料(恕我抱著花生心態,冇留意佢加左咩)。

我問佢:「做咩事?」
同事I說:「無味嘅...」
我幸災樂禍:「其實我第一眼就覺得佢似賽磅蟹多過意大利飯 ...」

不過災情比我想像中嚴重。
同事攪兩攪,試多啖,即刻舉手搵侍應:「可唔可以比支美極我?

呢一刻,請原諒我少見多怪 O 左咀。見鬼了!食意大利飯食到加美極,同我老友食牛扒加半樽茄汁一樣震撼。只見佢像仙女散花般滲滲滲,睇著面前碟「白無常」慢慢變成「黑無常」,我唔知比咩反應。而煎帶子得兩片。

去到飯後餐飲,循例報告返我地叫左熱奶茶凍奶茶,同一杯唔記得係咩。我唔敢問同事好唔好飲。相比起食物,我杯凍奶茶中規中矩,唔算太差。

埋單一百仲要比多幾蚊,我點講得出「好又一餐,唔好又一餐...」呢種咁天真的說話?其實我地要求都唔係好高 ...
題外話/補充資料: By Simon