2005-04-12
原本打算去看飯碗班最後一堂的作品, 跟住再跟大隊去吃晚飯.後來大皇請我到一品齋幫手做訪問, 來個上半場甜品.本來約好去妹記小廚, 但已結業(按KC食評), 之後來到呢間舖.舖面不太大, 大檯還是要等一陣才有.一如以住菜式由KC拍板.鹵水拼盤,蠔餅,沙爹牛肉炒芥蘭,川椒雞,香檳骨,沙拉骨,涼瓜煎蛋,欖菜肉碎炒茶樹菇,春菜煲,大芥菜煲,魚肉碎粥,蠔仔粥,九肚魚,綠豆清心丸拼盤好大碟, 材料絕對不少. 有鵝片, 鵝腸, 大腸, 豆腐, 墨魚. 個人覺得最好味是鵝片和鵝腸, 頗入味. 但腸類食物不宜多吃. 偶爾吃是不大問題. 個人覺得最好食係呢味.川椒雞味道濃, 熱辣辣來吃真的不錯, 雞肉炒得嫩, 也是不錯的菜色.蠔餅皮脆蠔肉大大粒冇沙, 好味. 食左之後覺得和喜萬年好味幾條街.蠔仔粥和魚肉粥我兩樣都喜歡, 但個人覺得魚肉較有口感.沙爹牛炒芥蘭個汁太杰, 沙爹味道十分港式, 反而芥蘭幾腍.九肚魚又係麻麻地, 的皮好似好霉咁. 有點像以前公司的(食送)...其他香檳骨, 沙拉骨, 兩個菜煲等不過不失, 可以一試.綠豆清心丸第一次吃, 幾好味, 清心丸幾有咬口.最後的功夫茶一啖正好消滯.每人百五元
後來大皇請我到一品齋幫手做訪問, 來個上半場甜品.
舖面不太大, 大檯還是要等一陣才有.
一如以住菜式由KC拍板.
蠔仔粥和魚肉粥我兩樣都喜歡, 但個人覺得魚肉較有口感.
沙爹牛炒芥蘭個汁太杰, 沙爹味道十分港式, 反而芥蘭幾腍.
其他香檳骨, 沙拉骨, 兩個菜煲等不過不失, 可以一試.
綠豆清心丸第一次吃, 幾好味, 清心丸幾有咬口.
最後的功夫茶一啖正好消滯.
每人百五元, 食得飽便覺得不算貴.
食物普遍好吃, 值得推介.
p.s. 阿姐服務不錯, 成日問係咪要影相先.