2021-06-21
之前成日見到有人post流心牛角包,今次終於到我試啦!我同朋友叫咗個tea set,然後再喺set menu到揀咗兩個courses,食完都幾飽!😋Lemon Grass 3-Layers Afternoon Tea Set呢個tea set有三層,最上面嗰層係生蠔同扇貝,中間嗰層係小食,最底嗰層係甜品。-生蠔同埋扇貝各有兩件,除咗有平時嘅檸檬汁之外,仲有泰式嘅酸辣汁。以前食生蠔都淨係會唧檸檬汁,今次試埋酸辣汁估唔到都好有驚喜。除咗酸之餘仲有泰國嘅風味,好特別!- 小食有芒果蟹肉牛油果多士、黑松露野菌脆春卷同埋西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包。個多士好脆,上面啲芒果蟹肉牛油果超多!春卷好足料,佢同其他春卷唔同嘅地方係多咗少少黑松露嘅香味。刈包裏面嘅豬頸肉唔係普通嘅燒豬頸肉,而係加咗啲泰式嘅醬汁落去,味道十分豐富。-甜品有芒果糯米飯、泰式奶茶芝士蛋糕、鳳梨焦糖燉蛋同埋官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆。我最鍾意食泰式奶茶芝士蛋糕同埋焦糖燉蛋!泰式奶茶芝士蛋糕真係超好食,奶茶味同芝士味都好濃,下次一定會再食!焦糖燉蛋都幾特別,因為每次食都係得甜味,但今次因為個底有鳳梨,所以除咗甜之外仲酸酸地!🥐泰式奶
🥐泰式奶茶流心牛角包
呢款牛角包好味過龍蝦湯嗰個!一切開個牛角包啲泰式奶茶係咁流出來,真係勁多!可能因為我本身鍾意食甜野多過鹹嘢,以泰式奶茶亦都夠甜同夠香,所以我覺得呢個好味啲!我同朋友食完個牛角包之後仲想飲埋流出嚟嗰啲泰式奶茶😂
🥐龍蝦湯流心牛角包
我期待咗啲牛角包好耐,次次見到人食都好似好吸引咁!牛角包外面酥脆,裏面鬆軟。龍蝦湯亦都好濃,用嚟配牛角包食簡直一流!
🐷招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
碟黑毛豬望落細細碟,但其實食完都飽。豬頸肉好大嚿,食落好香香茅味,充滿泰國風情。豬腩肉嘅肥瘦均勻,食落口唔會好油膩,而且調味都好香!