2023-08-26 19 瀏覽
Tapa Room尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號鋪尖沙咀有各式各樣唔同國家既餐廳,自己都幾鐘意食西班牙菜,好岩我口味,今次就聽朋友介紹黎試左呢間係尖沙咀近山林道既<Tapa Room>,餐廳地方唔算太大,但裝修幾有特色,淨係進入餐廳既一條走廊擺左好多盞唔同既燈做點綴,好有格調薄切慢煮八爪魚八爪魚好爽口唔會覺得韌,食落非常有口感,配合埋橙色既秘制醬汁一齊食就最match黑毛豬火腿(24個月)每一片黑毛豬火腿都切得好薄,入口已經聞到淡淡既油香,但食落又唔會感到太油膩,如果配合埋蜜瓜一齊食就岩晒啦巴塞隆拿式烤紅蝦超大隻既西班牙紅蝦,蝦身食落爽口彈牙,而蝦頭仲有好多膏tim,  值得一試檸檬白酒煮蜆份量都幾多,蜆肉都幾大粒,餐廳用個大量蒜蓉一齊煮,配合埋少少白酒同埋檸檬汁更加能突顯蜆肉既鮮味西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯離遠已經聞到好香,乳豬既皮又薄又香脆,同本地既乳豬完全唔同,而且肉質非常嫩滑真係無轉頂,至於飯底混香左番茄同醬汁一齊先炒過,所以特別惹味Virgin Sangria/Rose Sangria
Tapa Room
尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號鋪

薄切慢煮八爪魚

黑毛豬火腿(24個月)

巴塞隆拿式烤紅蝦

檸檬白酒煮蜆