早一個星期左右行過金之藏門口,有兩個後生仔係到派卡片,張卡片好簡單,只係得電話同個小地圖,兩個店員好有活力,所以決定搵日試下。如是者,我就係六月十二日去左金之藏享用晚餐,同行亦有幾位朋友,去到既時候仲見到果兩個後生仔係到派緊卡片。可能因為係平日,店入邊無乜人,所以就直接比位我地座,店員做野好爽手,見我地四個人就拿拿林比餐牌我地睇,仲好快咁幫我地裝茶。本餐牌外觀都唔錯,入邊有啲食物圖好吸引,用左五至六分鐘既時候就決定落野食啦。起初點左澳洲和牛、雞中翼、羊架、冬茹、茄子、青椒等等,但點到一半既時候,店員問我地要唔要試下個龍蝦,見98蚊一隻就決定試下,再加上佢地不停話龍蝦係即日買同成本價賣比我地,到最後我地又想試哂兩隻味,又唔想叫兩隻,佢地好好人咁比我地鹽燒同另外果隻味各半隻(開邊上)試試。另外,佢地亦推介左個冷麵卷比我地試,係佢地推介下決定一試!店員話冷麵卷可以當係一個前菜,果然好快就上到比我地,佢一碟有8舊,買相唔錯,食落去感覺好特別,就好似平時食卷壽司,但入面唔係飯,係冷麵,食落去應該係喬麥麵同綠茶麵。係香港真係未食過,呢樣真係好值得試,入面仲有蟹子蟹柳,加埋果個暖暖地既汁,食落真係好

店員話冷麵卷可以當係一個前菜,果然好快就上到比我地,佢一碟有8舊,買相唔錯,食落去感覺好特別,就好似平時食卷壽司,但入面唔係飯,係冷麵,食落去應該係喬麥麵同綠茶麵。係香港真係未食過,呢樣真係好值得試,入面仲有蟹子蟹柳,加埋果個暖暖地既汁,食落真係好特別,店員無介紹錯!!

之後其他野食都開始上,龍蝦原隻開邊上碟,右邊係鹽燒,左邊係另外隻味,我地覺得鹽燒比較好食,有番食海鮮既味道,相反另外果隻就重味左少少,朋友同我都唔係幾岩食,所以我地決定叫多一隻鹽燒龍蝦食下。

但羊架同澳洲和牛驚喜唔太大,,相反,佢地啲雞類串燒,雞軟骨、雞腎、雞皮、雞中翼就唔錯,一黎香口,兩黎佢地比我地試既自家制味憎醫,食落就更加好食。另外仲食左一啲蔬菜,冬茹、茄子、青椒、雞脾茹都值得一試,栗米同蕃薯就要等比較耐......
最後,我地叫多左個黃金拉麵同個叉燒飯食,黃金拉麵味道好濃,入面隻蛋仲要係流心,個湯底仲有少少炒過既味,好鬼特別,而個叉燒飯碎粒叉燒,加上粉紅色果啲薑,再加個蛋黃,總括黎講算好味,但有改善空間。

座位方面有少少座得唔舒服,可能因為間野細,令啲枱比較逼,但呢啲無得怪。店員服務亦值得一讚,廚房既人做野亦不忘同客人講歡迎光臨同多謝哂拜拜,樓面既後生仔亦都好出力,有要求都會幫我地解決。

呢間野,值得一試。

四個人食左700~800左右
2013-06-13