2017-10-25 104 瀏覽
今日同媽咪到第一城探親戚, 探完就喺嗰度搵飯食 ,見到呢間餐廳非常多人等候, 我諗應該水準都唔錯, 就入咗去食午餐。 睇下餐牌,選擇都好多,就隨便叫咗自選尚點四式涼菜、砂鍋津白、雪菜肉絲炒年糕,見餐廳而家仲有蟹粉菜式供應,係媽咪最愛,就叫咗個金黄蟹粉小籠包同金湯餛飩俾佢試吓。好快就上菜喇,我揀嘅四式涼菜係燻魚、香煎素鵝、四喜烤麩、涼拌茄子。擺設很討好,涼拌茄子醬汁味道調校到少少甜, 拌冰涼嘅茄子一齊吃,很開胃。四喜烤麩啲冬菇做得很滑,與烤麩一同炆得很入味。燻魚炸過,內裏很鬆軟,但表面仍保持脆脆地,有別於市面上硬實的煄魚。 至於香煎素鵝內裏有冬菇,外皮煎得香脆而不油膩。金黄蟹粉小籠包小籠包包皮很薄,一咬肉汁四溢還帶有陣陣蟹黄甘香。金湯餛飩餛飩皮很滑,內餡有蟹黃和猪肉,甘香味鲜美。金湯有紫菜 、蟹肉,蛋皮,特別又好味道。砂鍋津白材料很多,與一般砂鍋津白不同,除肉丸外, 仲有豬肚、鯇魚、蛋餃……等,湯底非常濃郁。雪菜肉絲炒年糕軟滑年糕俾濃濃醬汁包裹,加上炒得入味的雪菜和肉絲,非常惹味。這個午餐,令我和媽咪都非常滿足。

金黄蟹粉小籠包
小籠包包皮很薄,一咬肉汁四溢還帶有陣陣蟹黄甘香。

金湯餛飩

砂鍋津白

雪菜肉絲炒年糕

這個午餐,令我和媽咪都非常滿足。