2019-06-01 626 瀏覽
香港地有唔少食肆係食港式粉麵,雲吞麵牛腩河係我至愛,但唔係間間食肆都煮得好食。雲吞要皮薄餡靚,有蝦再加埋少少肥豬肉先叫正,牛腩要夠淋夠入味,唔打渣先好食,可以兩樣都做得好嘅食肆唔多,而九龍城有一間我認為唔錯。有時返工前會約埋同事黎呢到一齊嘆個早餐,咁先係good morning黎架嘛我就梗係食招牌牛腩河啦,牛腩夠淋之餘充滿五香味,而河粉又夠滑,加埋辣椒油非常刺激味蕾同事減肥所以清清地食魚蛋米,魚蛋好彈牙,有魚味但唔會腥,米粉雖然粗身但唔粗糙,同事話好味到要食晒成碗減唔到肥🤣另外同事食西式早餐,牛油包轉烘多,烘嘅時間啱啱好好脆口,加埋牛油夠晒香,火腿奄列夠晒蛋香,內裡有少少蛋汁夠juicy,火腿通粉就普通無咩特別呢到除左食物好味,老闆仲好好人,食過幾次已經認得我地,老闆記得我地例牌走䓤老就會加多幾條菜,外賣又唔加錢,每次都笑住同我地byebye,今時今日真係好難再見到