2012-11-15
今次係第二次嚟食, 第一次嚟時, 只得兩個人, 食唔到乜嘢, 只記得冬蔭功好好飲. 今次一行四人, 可以叫番夠本. 先嚟一個泰式生蝦, 我唔係幾食得辣, 試咗一點個醬汁, 辣到飛起, 但同行者食得辣, 食到唔停得口, 仲話生蝦新鮮.跟住再嚟一個拼盤, 有炸蝦餅, 炸魚餅, 春卷. 我欣賞佢唔會炸到乾身, 入面仲好juicy, 尤其魚餅, 好少食到覺得鮮味的, 這裡的很好. 來這裡目的係飲冬蔭功. 其實好騎呢, 因為我係唔食得辣的. 但又要一路飲一路叫辣, 我鍾意佢唔會一味只辣或一味只酸, 而且一客好大碗, 絕對夠4人分.呢個咸魚炒椰菜苗係阿姐介紹的, 佢話呢期好當造, 的確係好新鮮,好爽口.最經典的係個明爐烏頭, 大碟到呢, 個魚湯(汁)好好味, 條魚亦鮮甜, 唯一係太多其他雜不甩在碟上, 例如粉絲,磨菇等太多, 好難"撩"啲魚嚟食.全晚最唔掂係個椰青, 睇外表已經麻麻地, 啲肉仲有陣味, 應該係放咗好耐, 熟得滯果款.圖後綠色果碟係千層糕, 又係麻麻地.一行四人埋單共五百幾蚊, (其實仲有個菠蘿炒飯, 唔記得咗影)抵食!
圖後綠色果碟係千層糕, 又係麻麻地.
抵食!