2013-08-13
值得一試!難得幾個知心好友可以有時間共聚一堂﹐當然搵間有氣氛、又清靜嘅餐廳。諗左好耐﹐終於決定係W28 Steak House!而好彩的是W28 Steak House 星期日唔算多人﹐一行六人可以自成一角(唔怕嘈到人>3<)一開始是由西人廚師介紹Set Dinner係怎樣選擇、當日的特別菜式。我們是非常驚訝一個西人可以以流利的廣東話、係廣東話!跟我們對話。.其他餐廳給你Menu﹐但好少會解釋給客人「點樣為至一個SET?」另外其他餐廳更少會有專人/廚師介紹菜式W28 Steak House嘅服務OK!結果我們選擇3個當日Special:龍蝦、斧頭扒及西班牙黑毛豬為Main Couse一開始食麵包,very good!做到外脆內軟、超好食!再點一點Pesto,一流!如果不是湯來了,我相信我們會食麵包就食飽我們幾乎不是Lobster Bisque就是French Onion SoupLobster Bisque 非常濃郁、非常重料、唔腥。超好飲!French Onion Soup 意想不到非常多芝士,而焗完出來的芝士吸哂洋蔥湯﹐簡直啖啖芝士、啖啖湯水。喜歡食芝士ga朋友一定
諗左好耐﹐終於決定係W28 Steak House!
W28 Steak House嘅服務OK!
French Onion Soup 意想不到非常多芝士,而焗完出來的芝士吸哂洋蔥湯﹐簡直啖啖芝士、啖啖湯水。喜歡食芝士ga朋友一定試試
再來係Starter、我們 叫左香煎法國鵝肝、Parma Ham、Escargots、Oysters
香煎法國鵝肝﹐夠厚身、非常外脆內軟、簡直入口即溶Very Nice!廚師功力十足!
Parma Ham質素OK、不會太咸、而且作為Starter 來講分量足夠。
田螺超香 !用蕃茄芝士焗,超好味道 !
生蠔非常Fresh 好清新。
Main Couse 終於來 !
斧頭扒原支骨送上,再由西人大廚在我們面前切做一份份。(虛榮呀虛榮!)
意想不到的是斧頭扒肉汁、肉味保全得非常好。 龍蝦米多係芝士白汁焗龍蝦賣相超靚!龍蝦肉事先拆左出來,進食時非常輕鬆。另外龍蝦肉爽甜到不得了,再配芝士白汁,一流!