2013-10-03
今年因為想給老公一個既特別又難忘的生日飯+慶祝中秋節, 於是我提早3個月前就已經打電話到Habourside Booking Dinnar Buffert, 而且我特別mention希望能夠安排到Window Seats. 當然以客為本的Habourside已經早早預留左位子, 令我可以同老公一邊慶祝生日一邊賞月一邊欣賞維港夜景和幻彩詠香江, 望住香港最燦爛維港夜景色, 加上圓圓的月亮高掛在漆黑的夜空, 已經非常浪漫非常值得. 餐廳內部環境都好靚, 樓底都好高加埋落地大玻璃, 所以我決定book這裡同老公慶祝生日+賞月.Habourside 得悉當天是我老公生日, 所以事前order 左一些祝褔的字在朱古力牌上, 到晚餐時Habourside為我們驚喜地送上了Birthday Cake. 當晚的晚餐時段由6點至11點, 而我就Book左7點正. 到場後Habourside服務員既service非常週到有禮. 入座後每人有一杯Welcome drink + 一杯Normal drink. Welcome drink 有鮮榨果汁或wine選擇, 鮮榨果汁有Apple jucie
沙律Bar~
已經有齊各式各樣的蔬菜、蕃茄、粟米、青瓜、煙熏三文魚、烤鴨卷......都有好多頗有特色的前菜選擇和各款式的麵包. 各款的蔬菜都新鮮爽口, 粟米清甜, 青瓜已經混合了甜甜酸酸醬汁, 非常開胃, 煙熏三文魚非常香口, 煙熏味道剛剛恰到, 不會有充滿太過濃郁煙熏味. 由於款式太多, 所以我和老公沒有逐一選擇試食, 沙律醬汁亦有多種款式選擇, 所以會揾到自己喜愛的的沙律醬.
Seafood Bar~
每一種款式必定要試, 有龍蝦、龍蝦鉗、凍大蝦、凍蟹、凍蟹蓋、長腳蟹、青口、鮑魚仔、 急凍大帶子、 魷魚、菲翠螺, 每一款都非常新鮮, 肉質鮮甜可口至極!
首先推介是龍蝦 - size有足足一隻手掌大, 原隻開邊, 肥大肉厚, 而肉質超級爽口彈牙, 簡直係凍食首選! 還有推介龍蝦鉗- 鉗肉多又肥厚, 新鮮又鮮甜勁多汁, 真係好味,會令人上癮, 百吃不厭!
還有凍蟹, 餐枱上已經放了把鉸剪刀, 方便拆凍蟹食. 還有超級推介是長腳蟹 - 長腳蟹肉多汁鮮甜美味可口, 非常新鮮, 必食推介. 還有青口、飽魚仔、凍大蝦、 急凍大帶子、 每一款都非常新鮮, 肉質鮮甜可口至極! Sushi Bar~
大部份刺身壽司都有, 最緊要有齊我和我老公都鐘意食既鮮帶子、三文魚、吞拿魚、墨魚、魷魚、甜蝦, , Harbourside仲有其他刺身, 例如北寄貝、象拔蚌......由於款式太多所以試不完. 刺身極度推介鮮帶子, 肉質爽口鮮甜無比、三文魚新鮮肥美香口、和甜蝦爽口彈身又新鮮鮮甜. Hams and Cheeses Bar~
有各款式的凍肉、風乾火腿和芝士. 凍肉和風乾火腿有3款貴精不貴多, 味道各具有獨式, 最好味係Pama ham, 鹹香味十足, 另一隻Ham充滿濃郁黑椒味. 而Cheeses有9種多, 每款都充滿獨特又濃郁芝士香味, 將芝士和風乾火腿夾埋麵包一齊食, 非常好好味!! Grill Bar~
即叫即製鐵板煎鵝肝、燒牛肉、醬烤骨、 豬扒、牛舌、西冷牛扒、 羊架....極力推介烤西冷牛扒肉質香口夠煙靭, 而鵝肝肥厚又大件, 超級香口肉質夠柔軟, 底部加一小塊麵包條, 超級絕配好味. 羊架肉
質非常鬆軟, 一點兒"蘇"味沒有, 仲煎到非常香口. Hot Soup & 羹~
有中西式熱湯, 西式有蕃茄忌廉濃湯, 中式章魚蓮藕濃豬骨湯, 羹金華火腿雞絲燕窩羹. 蕃茄忌廉濃湯 - 入口有濃郁蕃茄味, 味道好好都幾滋味.
熟食熱盆~
有印度咖哩魚伴飯、鮑魚海參炆冬菇、清蒸大石斑魚、辣油煮花螺 、白忌廉汁海鮮燴意粉、中式點心、香煎龍利魚柳 , 紅酒燴牛肉..... 極度推介炆海參, 海參炆到柔柔軟軟, 而且索滿了鮑汁, 非常好味! 另外白忌廉汁海鮮燴意粉用料多, 有青口, 魷魚, 帶子...等, 麵條煙煙靭靭而且汁多好香濃好好味! 中式點心有一款係有青色饀皮包住一些蝦肉和豬肉, 味道肉質好非常鮮甜.
Dessert Bar~
Dessert款式極度多, 有朱古力嘖泉、層層疊Macaron 、Pan-cake、Ice-cream、Fruit......我超級極力推介焦糖燉蛋, 燉蛋超級滑溜, 焦糖不會太甜, 甜味適中, 不會蓋過雞蛋香味.