2022-08-30
喺Times Square好耐冇食過中菜,見到呢間餐廳感覺新淨見到坐得幾舒服,我同老公就決定入去試吓。其實我哋都唔知食乜,但見到餐牌樣樣都好似好好味,我哋就決定點最大張圖同埋有隻手指公廚師推介嗰啲。前菜叫咗個軟殼蟹+蟹蓋沙律,我覺得有啲fusion嘅感覺,因為蟹蓋平時都係去飲宴先食到,而家佢配埋沙律一齊食,感覺好清新,而且蟹蓋入邊非常多蟹肉,超級好食,沙律連軟殼蟹一齊食一樣精彩。醉鮑魚係侍應推介話好多人都讚好味嘅菜式,見到一隻匙羹一隻鮑魚,雖然份量比較少但一啖入口酒香撲鼻,果然真係好好味。女人點會唔鍾意食花膠,飲燉湯有花膠都唔夠喉,要大大塊扒花膠先至過癮啊,燉湯非常清甜超級好味,扒花膠真心食到每啖都係骨膠原,鮑汁味道濃郁,超級回味。最後食招牌菜,餐牌寫住天下第一豬,講到咁勁真係要試吓。乳豬好食除咗食到個皮卜卜脆,肉質鹹鹹香香先至係最好食,佢真係做到好好嘅口感,最鍾意佢有例牌,就算兩口子去食都可以食到。另外西班牙豬整成嘅咕嚕肉,用嚟送白飯一流,酸酸甜甜,豬肉口感十足,咕嚕肉都係見到間餐廳中菜做得出唔出色嘅一道菜,呢度絕對有高分數,果然粵菜手藝出色,今晚真係超滿足。聽侍應講原來海港城全新分
前菜叫咗個軟殼蟹+蟹蓋沙律,我覺得有啲fusion嘅感覺,因為蟹蓋平時都係去飲宴先食到,而家佢配埋沙律一齊食,感覺好清新,而且蟹蓋入邊非常多蟹肉,超級好食,沙律連軟殼蟹一齊食一樣精彩。醉鮑魚係 侍應推介話好多人都讚好味嘅菜式,見到一隻匙羹一隻鮑魚,雖然份量比較少但一啖入口酒香撲鼻,果然真係好好味。
最後食招牌菜,餐牌寫住天下第一豬,講到咁勁真係要試吓。乳豬好食除咗食到個皮卜卜脆,肉質鹹鹹香香先至係最好食,佢真係做到好好嘅口感,最鍾意佢有例牌,就算兩口子去食都可以食到。另外西班牙豬整成嘅咕嚕肉,用嚟送白飯一流,酸酸甜甜,豬肉口感十足,咕嚕肉都係見到間餐廳中菜做得出唔出色嘅一道菜,呢度絕對有高分數,果然粵菜手藝出色,今晚真係超滿足。聽 侍應講原來海港城全新分店都開左,食日式粵菜,仲有海景,好似好吸引等我下次又去試吓先。