2017-03-08 1882 瀏覽
香港人真係有口福. 城中大大細細嘅日本料理店冇幾萬都有幾千.食完放題食居酒屋,食完壽司食串燒,食完懷石食廚師發辦...總有一樣適合你...生日咁重要嘅日子,一定要揀S嘅摯愛! search 到樂壽司有lunch omakase 當然要一探究竟店鋪位子雖然唔係銅鑼灣大街,但都幾易揾. 門口裝修好有日式風味,舒服大方人少可以入座吧檯位,聽師傅介紹每道菜, 順便睇下手勢 lunch menu好簡單 一早已有心水,所以一入座就order咗$980/head 嘅omakase. waitress細心詢問咗個人喜好.海膽豆腐+螺肉: 煮過的螺肉好彈牙, 無嗮任何調料, 食物新鮮已經係最好嘅味道; 海膽鮮甜同加入日本豉油嘅豆腐搭配的啱啱好 味蕾瞬間被打開 魚子toro蓉海膽+ X魚tataki:   怕流可以用紫菜包來食,但S覺得紫菜味太濃,都係齋食好d; 師傅真係有認真介紹,但明顯S無認真聽書.某種魚類既tataki 佐以特調醬汁同炸洋蔥,有dd咸,但好香口. 覺得味道太濃可以用楊梅清下口.和牛牛腩: 牛腩好嫩,每一口都感覺到濃濃嘅油脂味,好正!  冰菜蘋果蒟蒻xx根(XX根係一種植物嘅根部):

人少可以入座吧檯位,聽師傅介紹每道菜, 順便睇下手勢

和牛牛腩: 牛腩好嫩,每一口都感覺到濃濃嘅油脂味,好正!
冰菜蘋果蒟蒻xx根(XX根係一種植物嘅根部): 平時S都中意用冰菜拌salad. 呢個做法又幾得意,口味偏甜加以蘋果酸酸甜甜, refresh下嗰口腔啱啱好
海膽toro金目鯛壽司: 一d都唔誇張 真係好好好味.原本S都好怕三種味道唔和諧,但估唔到佢地咁夾 互相輝映 絕對係味蕾嘅享受
Toro: 兩大塊toro,以紫菜包裹,紫蘇葉提升鮮味. 塊toro唔算最靚, 如果可以再肥少少就更加好啦
炙燒右口魚壽司: 炙燒左口魚就食得多,右口魚就好少食. 味道同左口魚有少少似,入口即溶,油脂香味久久揮散不去
蝦膏牡丹蝦壽司:  蝦膏稍稍燒過后更香濃, 身邊好多朋友都唔鐘意牡丹蝦,但卻是S摯愛
炙燒toro魚跟肉壽司: 燒過嘅toro更加嫩滑 總體感覺反而比之前試嘅toro sashimi standout
海膽壽司: 滿滿的海膽 好鮮甜  連一貫對海膽麻麻嘅Mr.V都對佢有所改觀
魚卵toro蓉手卷:  魚卵一d都唔苦唔腥 大大口食 好滿足
餐後用王林蘋果草莓refresh下, 加上rum酒葡萄雪糕做ending

慶祝生日仲有店家精心準備嘅壽司蛋糕 滿足豐富嘅一餐
題外話/補充資料: waitress嘅服務好細心 溫柔而熱情
2017-02-26
慶祝紀念