餐廳: Poke Go (漆咸道南)
資訊:

2022-10-13 214 瀏覽
近年香港開始興起夏威夷蓋飯Poke Bowl,魚生切角配上飯或沙律底,加上配料及醬汁,賣點是低脂低卡。餐廳有五款預設Signature Bowl(計落平少少)或者可以自選。① Build Your Own Bowl $78-108我這碗是三文魚 $108,Base是壽司飯加沙律菜,Toppings有蟹籽,芝麻海帶,麻醬豆腐,Dressing是山葵乳酪醬,Seasoning有果仁,辣椒碎,岩鹽,木魚絲,脆蒜,紫菜絲。另外Top up加$12點了牛油果。非常豐富的Poke Bowl,配料毫不吝嗇,份量幾多,賣相靚,又好食,山葵乳酪醬有陣淡淡的芥末味,清新但不嗆。② 和風炸雞 $68炸雞面層加了海苔粉,木魚絲及沙律醬,好似章魚小丸子咁。炸粉唔厚,肉嫩唔會乾,好食。③ 火山炸雞 $68醬汁比較濃味,有點似食韓式炸雞的感覺,香辣味正。餐廳有道牆邀請了美食插畫家繪畫,而近期幫襯左兩次,店內Playlist一次播林家謙,一次播Dear Jane ,聽住歌食得特別心情愉快。
Build  Your  Own  Bowl

① Build Your Own Bowl $78-108
和風炸雞

② 和風炸雞 $68
火山炸雞

③ 火山炸雞 $68
醬汁比較濃味,有點似食韓式炸雞的感覺,香辣味正。

午餐
Build  Your  Own  Bowl