2018-07-09
同事們吹雞想食大排檔,帶咗我嚟屯門工廠區嘅熟食市場,佢哋係屯門友先識路來。而家嘅大排檔真係買少見少,呢個大排檔都好多人食嘢,估唔到咁旺。除咗戶外嘅座位,仲有室內嘅冷氣房,不過炎炎夏日,冷氣房已滿座,所以我哋都係坐返戶外,感受下大排檔嘅氣氛都好,有一大把風扇吹住我哋,又唔覺得熱。職員介紹呢度嘅海鮮好食,因為佢哋自己喺魚市場攞貨返嚟,日日新鮮,又抵食。除咗小菜之外,仲有打邊爐,不過我哋食大排檔都係想食小菜多啲。 炎炎夏日,飲冰凍啤酒汽水最消暑!何況食大排檔香口嘢,點都要有啤酒先夾。小炒皇$108呢碟小炒皇超推介!大大隻蝦乾,睇見都流口水!食落超香,整道菜用料充足, 魷魚絲、銀魚仔、菜脯、韭菜、腰果,份量超多,好大碟!最緊要係炒得夠乾身,唔會水滴滴, 銀魚仔、魷魚絲都炸過先再炒,鹹鹹哋又香口,煙韌有嚼勁,好惹味啊! 冰淋醬烤骨$88好好味!外層走過油,炸到微微脆,裏面肉質還很爽口,有肉汁,口感非常好!味道方面,是燒烤醬,鹹鹹地又甜甜地,但不會濕淋淋,有醬汁得嚟又夠乾身,好正!食肉獸必點!豉汁蒸白鱔(例牌) $128例牌份量都唔算少,覺得是正常份量。用咗好多豉汁、陳皮、蔥來調味,鋪滿曬成碟 白
小炒皇$108
冰淋醬烤骨$88
豉汁蒸白鱔(例牌) $128
例牌份量都唔算少,覺得是正常份量。用咗好多豉汁、陳皮、蔥來調味,鋪滿曬成碟 白鱔。蒸的火候剛好,白鱔肉質非常嫩滑,泥味不算重, 因為陳皮癖走腥味,而陳皮味道好香,覺得呢度用的調味料頗有質素。
白灼鵝腸$108
真係超大碟,下面鋪滿芽菜、韭菜。鵝腸是每日新鮮的,不是急凍,所以白灼的話口感也非常滑,又唔韌。如果不新鮮、煮得過龍,都會好韌咬唔爛,但係呢碟鵝腸又滑嘟嘟,好易食喎,真係新鮮的。
白灼鵝腸是冇味的 ,一定要點辣椒豉油,鹹鹹哋微辣,增添惹味。不過咁大碟,要多啲人先食得曬。同埋食內臟又未必個個啱,怕肥嘛,但係呢度的鵝腸唔算太肥,腸裏面清得好乾淨,所以我一個人都食咗半碟。
三個人食四碟小菜,已經非常飽,埋單$460,大排檔價錢嚟講,比其他地方貴d,不過食物大大份,而且用料新鮮,味道好味,收你呢個價錢,真係畀番咁多嘢你,所以要加分。咁大碟,最好約多幾個人一齊食,可以試多啲食物,同埋唔驚食唔曬,咪做大晒鬼。