2019-07-19
收工約埋幾個大學同學食飯,因為想食中菜嘅關係,我地揀左去長沙灣嘅人氣大排檔大中華飯店。.由長沙灣C出口出,向荔枝角方向行大約5-10分鐘就到。去到附近,你就會見到一系列嘅大中華餐廳,有小食店、甜品店等等,係甜品店嘅轉彎就會見到大中華飯店正門口。無論有無訂枱,都係要去正門口攞枱,星期六日比較full,所以最好訂左位先黎。我地今次有訂枱又係平日夜晚,所以就完全唔洗等位。.呢到落單係半自助形式,入座嘅時候會有張單,你係單上面寫低想叫嘅餸菜,然後就交出去頭先攞位個counter到就得。要買酒水都係要過去大中華甜品隔離嘅士多到買。.大中華有兩大名菜係一定要試,分別係鐵板黑椒豬手同土匪雞,我地當然有叫啦!我地另外叫左蠔餅、西蘭花炒豬頸肉同鼓椒炒花甲。.我一向麻麻地食中式豬手,但係之前同屋企人黎食過呢到嘅豬手之後,一試愛上啲豬皮好厚身好腍,食落有滿滿骨膠原嘅感覺!而且個黑椒汁十分惹味,用黎餸飯一流!土匪雞上碟嘅時候係串係鐵枝上面,估計燒嘅時候已經係咁,因為碟上面無厚厚嘅雞油,而且燒得好平均,成隻雞都皮脆肉嫩🤤唯一美中不足係個醬太咸,試左一啖之後就無用啦,因為其實本身都夠味🙈蠔餅我嫌個炸粉味道一般,不
蠔餅我嫌個炸粉味道一般,不過值得一讚係啲蠔都幾大隻。
豉椒炒花甲調味較辣,但係味道好好,不過略嫌細碟左少少,食得唔夠候
西蘭花炒豬頸肉正正常常啦,豬頸肉都幾大塊同幾多,唔錯。
順帶一提,係餐廳係可以叫大中華甜品嘅,我地就叫左個榴連班戟同芒果腸粉,味道唔錯,食埋甜品十分滿足!
我地一共五個人食,埋單每人大約170蚊左右,價錢合理,一定會再黎!