餐廳: 國金軒
資訊:

2019-11-25 1499 瀏覽
第二次喺呢間國金軒食晚飯,上次係兩年前同媽媽慶生,當時覺得食物質素好,所以今次再嚟。可能因為最近環境問題,令食肆晚飯生意少咗,見我哋有11位就安排入房坐,以我所知平時訂廳房有最低消費,所以今次星期六嚟無最低消費有房坐都幾好彩。本來想食和牛,但侍應就推介無花果羅勒牛肉,做法其他地方較少食到,幾特別。魚就食咗原條東星斑兩食—XO醬蘆筍炒斑球同陳村粉蒸頭腩,味道唔錯。爵士湯做得唔及西苑好,無咩特別。屋企人覺得個松露野菌炆伊麵最好味,我就覺得啫啫唐生菜夠香夠惹味。因為知道我哋係為長老慶生,侍應好貼心送咗甜品,係萬壽果燉雪耳,清甜滋潤。整體食物質素相當唔錯,而侍應服務亦算殷勤,只係上菜時間太長,由落單到埋單差不多兩個半鐘,可能高級食府係咁,只係我呢啲平民百姓唔習慣。

蜜餞叉燒皇
國金燒味一品薈萃