2019-12-16 26 瀏覽
自從去完泰國旅行之後,就愛上左泰國菜,最近呢幾年泰國餐廳係香港愈開愈多,但係想搵一間好食既泰國餐廳都唔係咁易,曾經係上水都有一間泰國餐廳我幾鐘意,但可惜已經執左,正當我諗緊上水邊到有好食既泰國餐廳時,朋友介紹左呢間新開既泰國餐廳。一去到間餐廳,環境唔錯,枱同枱之間既距離唔會太近,所以朋友之間傾計都幾好,唔會怕好易比隔離聽到而會好尷尬,之後一睇個餐牌,真係花多眼亂,選擇唔少,可惜我地得兩個人食,唔食得幾多野,所以最後都係揀左三樣野食同野飲就夠。MEE喇沙 $82呢個喇沙o的料都幾足,入面有蝦有蜆肉,重有其他料都幾豐富,雖然平時唔多食喇沙,但佢既味道都唔錯,微辣岩唒我呢o的唔食得辣既人炒金邊粉 $74炒金邊粉係我最愛既泰國菜之一,金邊粉既材料好豐富,有原隻鮮蝦、香蔥、芽菜、豆腐干等等,味道口感都非常有特色。鮮蝦真係又鮮又彈牙。係碟邊配有花生碎、辣椒碎、糖等等,適合唔同人既口味,而且炒金邊粉濕濕地唔乾口,少少酸既味道真係令人一食就停唔到口,好快就比我食唒地道串燒 $68呢個串燒有雞牛各兩串,碟串燒一黎到,賣相比想像中重要吸引,配有沙嗲醬同酸汁,個人特別鐘意沙嗲既味道,雞牛串燒同沙嗲既味道特別

MEE喇沙 $82

炒金邊粉 $74

地道串燒 $68
呢個串燒有雞牛各兩串,碟串燒一黎到,賣相比想像中重要吸引,配有沙嗲醬同酸汁,個人特別鐘意沙嗲既味道,雞牛串燒同沙嗲既味道特別夾,而且串燒岩岩燒出黎熱辣辣又唔乾,配合沙嗲醬好惹味

西柚芝芝冰 $35

炭培烏龍奶茶 $24
奶茶黎講除左港式熱奶茶外,烏龍奶茶亦係我既最愛之一,用烏龍茶底黎整奶茶係別有一番風味,烏龍茶既味道配合奶,令人一試難忘,而呢間鋪既烏龍奶茶比起出面既茶飲品鋪一o的都唔會輸

最後賣單$311,夜晚兩個人食呢個價位,食到飽唒,都唔錯