2021-03-19 1010 瀏覽
平時食泰國菜通常都係去九龍城,貪佢成個小泰國咁夠晒集中,不過今日就去到大角咀尋找另一間富有特色嘅泰國餐廳,名叫泰嘟嘟。呢度店名叫泰嘟嘟,其實當你睇埋佢嘅英文名Thai Tuk Tuk之後,就知道原來佢其實係講緊我哋去泰國通街都見到嘅「篤篤」,所以店內嘅裝修都帶有好似泰國篤篤車咁嘅設計,玩味十足!食物方面其實都係一般泰國餐廳唔難食到嘅菜式,不過就加多咗點點心思,所以賣相就同一般嘅泰國菜有啲分別。女店員好友善又有禮貌,仲介紹咗幾款私心推介俾我哋,我哋就一於跟佢搵食!首先就係呢個泰式生海蝦刺身,佢嘅賣相真係攞滿分,每隻生蝦都獨立用shooter杯送上,分別用上紅色同綠色嘅泰式辣汁,成杯cocktail咁,食嘅時候可以將生蝦放進杯內滿滿嘅辣汁沐浴一番,因為係獨立嘅辣汁,所以再點汁都冇問題,絕對乾淨衛生。生蝦非常爽口彈牙,鮮味十足,真係會食上癮!小食拼盤有蝦餅、春卷、雞翼、串燒豬、雞各一串,我一向鍾情於蝦餅,所以都有啲要求,依度嘅蝦餅夠彈牙亦都大大件,另外串燒都唔錯,點埋沙嗲好好味,其餘嘅雞翼同春卷就不算好驚艷,但仍屬於正常水平。炭燒豬頸肉又係另一傑作,未試過食豬頸肉係用個小火爐㷫住咁上枱,可以
泰式生海蝦
小食拼盤
炭燒豬頸肉又係另一傑作,未試過食豬頸肉係用個小火爐㷫住咁上枱,可以keep住微暖溫度嘅豬頸肉特別可口,爽口嘅豬頸肉基本上唔使點醬汁都已經好好味。
炭燒豬頸肉
泰式蠔仔炒蛋嘅蠔仔其實都好大隻,而且份量亦好多,所以其實每一啖都可以食到一至兩隻蠔仔,真係抵食夾大件!
泰式鐵板蠔仔炒蛋
另外呢個黃咖喱麵包軟殼蟹真係好受歡迎,我見現場好多枱食客都有點呢個,就知一定好食,而我覺得整份菜式入面最好食嘅其實係個麵包,因為佢真係外脆內軟,沾埋黃咖喱一齊食真係正到不得了,雖然食完超飽,但係我真係用麵包抹埋隻碟咁食!當然,其實主角軟殼蟹亦都好好味,上面亦有少量紅黃綠椒做配菜,可以平衡返油膩感。
招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
食泰國菜當然要配返支泰國啤酒,除咗香港人熟悉嘅泰象啤(右)之外,原來星霞啤酒(左)味道更加香,大家下次有機會一定要試試!
泰國啤酒
估唔到原來喺大角咀都有一間咁高質嘅泰國菜,而且呢度環境夠晒舒服,配合埋平民大眾化嘅價錢,真係好值得再嚟幫襯!
泰式生海蝦
小食拼盤